Saobraćaj se ovog jutra na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija usporeno i otežano zbog zasneženih kolovoza i poledice, posebno na deonicama u višim predelima i preko prevoja.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ / RAS SRBIJA

Iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske izdvajaju pravce Sarajevo-Sokolac preko Romanije, Han Pijesak-Vlasenica preko prevoja Han Pogled, Foča-Gacko preko prevoja Čemerno, Trnovo-Foča preko Rogoja, Banjaluka-Kneževo-Turbe, Banjaluka-Čađavica preko Manjače i Kotor Varoš-Teslić preko Borja.

Dodatne poteškoće vozačima pričinjava jak vetar koji stvara snežne smetove, naročito na putnim pravcima Mrkonjić Grad-Glamoč preko Mliništa i Strojice-Novo Selo (granica sa Federacijom BiH), te na području Nevesinja.

Zbog izrazito niske temperature, poledica je moguća i u nižim predelima, naročito preko mostova, nadvožnjaka i na prilazu tunelima.

Ekipe putnih službi čiste i posipaju sve kritične deonice, ali niska temperatura usporava delovanje posipnog materijala, ističu iz AMS Republike Srpske.

Na svim dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina učestali su odroni zemlje i kamenja na kolovoz, a iz AMS upozoravaju i na mogućnost obrušavanja snježnih lavina, naročito na putu Dobro Polje-Brod na Drini.

Na svim putnim pravcima iz AMS savetuju opreznu vožnju prilagođenu stanju i uslovima na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme koja je zbog loših vremenskih uslova neophodna, a i zakonski obavezna.

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih zadržavanja.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj obustavljen je saobraćaj za teretna vozila teža od 7,5 tona na graničnom prelazu Izačić.

EuroBlic