Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Јunker i evropski komesar za politiku proširenja i susjedstva Јohanes Han sastali su se u Sarajevu sa članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić uručili su odgovore na Upitnik predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Јunkeru.

Ceremoniji uručenja odgovora na Upitnik Evropske komisije prisustvuju i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i bošnjački član Bakir Izetbegović.

Nakon uručenja odgovora na Upitnik novinarima će se obratiti Čović i Јunker.

U službenoj posjeti BiH danas borave Јunker i evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanes Han.

Јunker bi danas trebalo da se obrati i poslanicima i delegatima na zajedničkoj sjednici oba doma parlamenta BiH.

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanes Han je 9. decembra 2016. godine uručio Zvizdiću Upitnik Evropske komisije.

Evropska komisija je tim činom zvanično započela proces pripreme mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u Evropskoj uniji, koji je predat Savjetu Evropske unije u februaru 2016. godine.

Članovi Predsjedništva BiH dočekali Јunkera i Hana (foto:Fena)

Članovi Predsjedništva BiH dočekali Јunkera i Hana (foto:Fena)

Izvor: Srna/RTRS