Poslednjih godina na Ilidži je evidentna pojava isticanja velikog broja natpisa, uputstava i naziva na izlozima poslovnih objekata i zgrada napisanih arapskim jezikom.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

Većina njih napisana je isključivo arapskim jezikom, dok se samo kod manjeg broja reklama pored arapskih slova može naći i prevod na maternjem jeziku. Kako bi se to promenilo, odbornik Prve stranke Dino Hadžić na poslednjoj sednici Opštinskog veća Ilidža pokrenuo je inicijativu da istaknuti natpisi firmi na opštini Ilidža, koji su ispisani arapskim pismom, obavezno budu ispisani i na jezicima naroda u BiH i to latiničnim ili ćiriličnim pismom, piše Oslobođenje.

– Svedoci smo pojave isticanja natpisa firmi i reklama na Ilidži, a koje su ispisane arapskim pismom. To uveliko izaziva konfuziju i nelagodu kod građana, jer takve natpise ne mogu pročitati niti razumeti, ali i stvara osećaj da su stranci u svom mestu stanovanja. Ovakav slučaj, na primer, nije u Engleskoj, gde takođe ima veliki broj arapskih investicija, ali kod nas se olako prelazi preko ovakvih stvari. Zbog toga sam pokrenuo inicijativu i zatražio od Opštinskog veća da se o ovome izjasni i donese zaključak da se svaka reč ovih natpisa i reklama mora prevesti I ispisati zvaničnim pismima BiH – smatra Hadžić, te napominje da nema ništa protiv isticanja arapskih reklama i njihovog investiranja u BiH, ali da se zbog suvereniteta BiH ova oblast mora urediti.

– Zakonski osnov postoji, ali mora se sve dobro izučiti i proveriti kako bi se krenulo u realizaciju ove inicijative. Obaveza Službe OV je da to uradi i da shodno tome donese zaključak vezan za njenu realizaciju i praćenje. Za to će trebati vremena, ali definitivno mi moramo početi ovu oblast uređivati – ističe Omerović.

Ekipa Oslobođenja obišla je juče nekoliko firmi na Ilidži koje se bave prodajom nekretnina, a na kojima su reklame istaknute samo na arapskom jeziku. Zaposleni nisu smeli da govore o ovoj temi, dok nam je samo jedan kratko kazao kako se podrazumeva da će poštovati opštinske odluke i da nema razloga da ne postupe po naredbi nadležnih.

Građani pozdravljaju ovakvu inicijativu i smatraju da se ona davno trebala pokrenuti. Kadrija Tahmaz kaže kako mu smetaju takve reklame, jer ne razume šta na njima piše.

– Konačno da je neko pokrenuo i ovo pitanje. Mi smo postali stranci u svojoj državi. Davno se trebalo naložiti arapskim investitorima da reklame koje postavljaju budu napisane i na jeziku zemlje u kojoj su.  Ako to ne žele, neka idu, govori – Tahmaz.

I Sead Bečić smatra kako je došlo krajnje vreme da se uredi ova oblast.

– Logično je da na reklami bude prevod, ipak smo u BiH.  domaće stanovništvo treba da razume šta piše, ovako čovek može svašta pomisliti – navodi Bečić.