Prema istraživanju iz „Journal of Marital and Family Therapy“ vara čak 57 odsto muškaraca i 54 odsto žena. Toliko ih je bar priznalo da su varali. Varanje je postala sve češća pojava. Iako su se neki navikli na činjenicu da u braku nema vernosti, drugi i dalje žele da veruju da će naći partnera kojem će potpuno verovati i koji ih neće izneveriti.

Prevara uništava poverenje i sve uspomene i kada se desi, odnos nikada više neće biti isti. U slučaju da ste doživeli prevaru i da ste spremni da pređete preko toga, prethodno je važno da sebi postavite sledećih pet pitanja:

Da li ste sebi dali dovoljno vremena da shvatite šta se dogodilo?

Prošlo je dosta vremena, a vi i dalje zamišljate partnera sa nekom drugom osobom, definitivno niste spremni da obnovite vaš odnos. Važno je da razmišljate o svom partneru kao o samom njemu, a ne kao o nekome ko vas je prevario. Obe strane moraju da se slože da će se truditi da zaborave prošlost, da će okrenuti novi list i krenuti ispočetka da grade zajedničku budućnost. Treba da imate isti cilj, definitišite ga i krenite zajedno ka njegovoj realizaciji.

I dalje imate želju da se osvetite?

Niste spremni na obnovu veze čim i dalje razmišljate kako možete da se osvetite partneru i navedete ga da pati kao što ste i vi kada vas je prevario. Ako vam je cilj ulaska u vezu da možete i vi varati, kako biste se osvetili, onda ne bi trebalo da se pomirite. Oslobodite se te osvete na drugačiji način. Izađite u grad, zabavite se, upišite neki sport i tako ćete istresti svu ljutnju i bes, samo nikako ih ne unosite u vaš odnos.

Gledajte prošlo iskustvo sa pozitivne strane

Ako stvarno želite da krenete dalje, to znači da su temelji vaše veze prilično čvrsti i da osećanja i dalje postoje. Važno je da sećanje na prevaru i osećaj koji ga prati, ne bi trebalo da vam bude u mislima. Budite svesni da su se sve te stvari zaista dogodile, ali opraštanjem budite sigurni da zaista želite da nastavite vezu.

Osećate sram što ste oprostili partneru?

Ako vas je sramota što ste prešli preko njegove greške, to je znak da ne treba da mu oprostite. Taj osećaj će vas stalno pratiti i sputavati vas da gradite zdrav odnos. Zapravo, vi bi trebalo da osećate ponos što ste bili iznad situacije i što ste uspeli da budete čovek sklon opraštanju.

Izvor: net.hr