Odluka Borislava Bojića da napusti SDS neće se odraziti samo na odnos snaga u Parlamentu BiH, nego i na snagu ove stranke u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske. SDS u Krajini ostao je bez još jednog visokog funkcionera. Bojićeva izjava da stranka ne može djelovati samo na relaciji Marin dvor-Lukavica, za vrh SDS-a je iznenađenje. Za bivše članove ove stranke potpuno je logična, zbog, kako kažu, probosanske politike koju SDS provodi.

Vukota Govedarica do juče je bio uvjeren da Borislav Bojić neće otići iz SDS-a. Danas kaže da će vrijeme pokazati pravi razlog takve odluke. Onaj koji je Bojić ponudio, o djelovanju stranke samo u sarajevskom okrugu, za njega je iznenađenje.

“Gospodin Bojić nikada nije takve stvari govorio na sastancima stranačkog rukovodstva. Moja kandidatura, o kojoj je konačnu riječ dao Glavni odbor SDS, govori suprotno, a to je da SDS najviše zanima pozicija predsjednika Republike, odnosno pozicija Banjaluke i Republike Srpske”, ističe Govedarica.

Nije ovo prvi put da neko svoj odlazak obrazlaže ovako. Riječi da se stranka udaljila od ideje SDS-a čule su se i ranije – od poslanika koji su u Parlamentu Srpske napustili SDS-ove klupe.

“Ovo je dokaz da i oni koji su bili najtvrđih živaca i koji su najduže trpili, odlaze s broda koji ima svoje kormilo u Bakirovom kabinetu”, kaže NenaD Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Darko Banjac, potpredsjednik DNS-a, ističe da su u SDS-u, pogotovo u ovom mandatu u posljednje tri godine, većina kadrova na pozicijama bili kadrovi od, kako kaže, Prnjavora ka istoku.

Na to je, po napuštanju stranke, ukazao i Đorđo Krčmar, bivši SDS-ov, a sada DNS-ov poslanik u Parlamentu BiH, koji je ukazivao na zapostavljanje kadrova sa zapada Srpske od strane SDS-a.

“U Gradišci je oko 370 bivših članova SDS-a prešlo u DNS. Ako se jedna stranka odrekla tolikog broja ljudi, onda se trebate zamisliti…kakva je to politika”, rekao je Krčmar.

SDS je u Sarajevu ostao i bez jednog delagata u Domu naroda – Ognjena Tadića, čiji odlazak je ozvaničen kada je u sudu registrovao svoju stranku – Narodnu. I on je u brojnim pismima upozoravao na mogući epilog.

“Dok sam bio član SDS u tri pisma sam upozorio na razvoj događaja. Meni lično, kao čovjeku,je žao je što se to desilo”, ističe Tadić.

SDS u najvećem gradu Srpske nema klub odbornika. Nakon prelaska Ljube Ninkovića i Predraga Vulina u Tadićevu stranku, SDS u banjalučkoj skupštini ima samo jednog predstavnika u Klubu odbornika Saveza za promjene Aleksandra Petkovića.

RTRS