Bez obzira na težinu tragedije koju su preživjeli, Srbi moraju da se saberu, okupe i definišu svoje nacionalne ciljeve, istakao je u vaskršnjem intervjuu za beogradski list “Alo” predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Uz poruku da je vrijeme za integraciju svih Srba, predsjednik Srpske je naveo i da je apsolutno potrebno da crkva iznese stav o državnim procesima, kao što i država treba da bude konsultovana u vezi sa nekim procesima u crkvi.

Srpski narod u godinama koje su pred nama mora da definiše svoj nacionalni interes, da dođe do homogenizacije i integracije Srbije i Republike Srpske, izjavio je predsjednik Dodik. Za predsjednika Srpske je, kako je istakao, ključna riječ integracija.

– Mislim na integraciju srpskog naroda u svakom pogledu, u državotvornom, ali i na integraciju u smislu naših vrijednosti – svuda gdje žive Srbi. Treba doći do svake srpske zajednice, gdje god da se ona nalazi, kako bismo se integrisali u tim vrijednostima i ojačali naš identitet – rekao je Dodik.

Prethodni vijek bio je tragičan za srpski narod, ali uprkos tome i brojnim pritiscima, po ugledu na ozbiljne nacije, Srbi moraju legalizovati pravo na interes, stav je predsjednika Srpske. Crkva je kaže, postala najznačajniji dio srpskog identiteta i centralno mjesto okupljanja. Vlast i crkva, poručio je Dodik, moraju da rade u sinergiji. Govoreći o problemu nataliteta, istakao je da trenutno postoje projekti, ali da to nije dovoljno.

– Treba raditi na svijesti mladih ljudi. Ne želim nikog da kritikujem, ali primjetan je komformizam kod mladih koji podrazumijeva htijenje da se sva pitanja riješe prije nego što se rode djeca. To je neodrživo, jer nikada nećete riješiti sve u životu i nikada nećete imati sve. Potrebna je roditeljska odgovornost i želja, ja sam ponosan na svoju ćerku jer je rodila četvoro djece – naveo je predsjednik Srpske.

Govoreći o pitanju Kosova i  Metohije, Dodik je naglasio da to jeste teško, ali se Srbija danas drugačije poima i razumije u krugovima koji se bave regionom, a u kojima se doživljava kao ozbiljan regionalni i evropski subjekat.

U kontekstu osporavanja opremanja Policije Republike Srpske od strane pojedinih medija, Dodik je izjavio da će Srpska nastaviti da osposobljava policiju kako bi bila još bolja i opremljenija. Govoreći o pisanjima zapadnih medija o ruskom moto-klubu Noćni vukovi, Dodik je istakao da je sva ta priča dio potpune histerije na Zapadu, po kojoj je svako ko sarađuje sa Rusijom identifikovan kao protivnik. Na pitanje plaši li se za ličnu bezbjednost, Dodik je odgovorio da strah ne postoji.