U preduzeću za proizvodnju rudarskog eksploziva Tvek iz Ljubije, nedavno je u rad puštena nova linija za proizvodnju.

Riječ je o novom asortimanu proizvodnje u ovom preduzeću koje se do sada bavilo proizvodnjom rudarskih eksploziva. Tvek je jedino preduzeće u BiH koje se bavi proizvodnjom ove vrste eksploziva. Na domaće i inostrana tržišta, godišnje plasira oko 2.000 tona eksploziva. U planu je i otvaranje nove fabrike, što bi dovelo do otvaranja novih radnih mjesta. Najavljeno proširenje proizvodnje podržao je i grad Prijedor.

Perica Topić jedan je od 27 zaposlenih u Tveku. Iako je svakodnevno u kontaktu sa opasnim materijama, kaže, opasnosti za radnike gotovo da i nema. Svi su obezbijeđeni neophodnom opremom.

– Radimo bez opterećenja i bez pritiska. Sve je uredno, osigurani smo, prijavljeni, čak i naša djeca dobijaju novčane iznose pred svaku školsku godinu – kaže Topić.

Ovo preduzeće jedno je od rijetkih u regionu koje se bavi proizvodnjom amfo i emulzionih rudarskih eksploziva. U planu je otvaranje novog pogona koji bi uveliko povećao proizvodni kapacitet.

– Kapacitet novog pogona je 10.000 tona. U pitanju je duplo veći kapacitet nego potrošnja u BiH, što otvara mogućnost većeg izvoza na susjedna tržišta. Za sada izvozimo na tržište Hrvatske, ali se nadamo da ćemo to proširiti i na područje izvan Balkana – ističe direktor preduzeća, Duško Dolinić.

Gradska uprava pomoći će im u izradi regulacionog plana na Ljubijskim rudištima, gdje će nova fabrika biti smještena.

– Vjerujem da ćemo imati jednu novu grupaciju, odnosno poslovni sistem koji će angažovati značajan broj novih radnika sa ovih prostora. Za grad Prijedor je to posebno bitno, jer je Ljubija prostor u kome nema puno proizvodnih kapaciteta i svako novo radno mjesto je dobrodošlo – naglašava Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

U novom postrojenju fabrike za proizvodnju rudarskog ekploziva Tvek u Ljubiji, trebalo bi da bude zaposleno oko 20 radnika.

RTRS