Čekaonice u domovima zdravlja proteklih dana pune su pacijenata sa alergijama, koje su “proradile” cvjetanjem prvih stabala i biljaka u Srpskoj.

Ljekari objašnjavaju da je terapija alergijskih bolesti simptomatska, odnosno da se lijekovi propisuju samo za smanjenje prisutnih simptoma.

Ove bolesti se najčešće ne mogu u potpunosti izliječiti, ali se uz korišćenje lijekova mogu držati pod kontrolom.

Stručnjaci upozoravaju da je najteža vrsta alergijske reakcije anafilaktički šok, koji je potencijalno životno ugrožavajuće stanje.

– U ovom slučaju, zbog kontakta sa alergenom dolazi do jake alergijske reakcije. Pacijent ubrzo dobija gušenje, lupanje srca, pad krvnog pritiska, ubrzano disanje, obliven je hladnim znojem. Mogu se pojaviti i kožne alergijske reakcije, mučnina, zujanje u glavi, vrtoglavica. Terapija ove vrste alergijske reakcije je hitna, odmah se mora dati odgovarajuća terapija. U slučaju neblagovremenog reagovanja, moguće su teške posljedice – upozorava načelnica Službe porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka Kosana Stanetić.

Dodaje da su najčešće alergijske bolesti, koje su povezane sa inhalatornim alergenima, alergijski rhinitis, alergijski konjunktivitis i bronhijalna astma.

– U zavisnosti od doba godine, javljaju se alergije na različite inhalatorne alergene. U proljeće su to najčešće poleni, tokom ljeta alegije na sunce, u jesen ambrozija, dok su inhalatorni alergeni poput kućne prašine, grinja ili životnjiskih dlaka prisutne tokom cijele godine.

Alergije se mogu javiti u bilo kojoj životnoj dobi. S obzirom da za oboljevanje od ovih bolesti važnu ulogu ima genetska predispozicija, simptomi se kod većine pacijenata javljaju već u dječjoj ili mlađoj životnoj dobi, ali se mogu pojaviti i kasnije u životu – objašnjava Stanetićeva.

Naglašava da se u terapiji alergijskih oboljenja kao najvažnija mjera preporučuje izbjegavanje alergena.

Nataša Tanasković, specijalista pulmolog i supspecijalista alergolog iz Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS, kaže da je alergija nasljedna sklonost imunog sistema koji preosjetljivošću reaguje na određene prirodne supstance iz okoline.

– U  kontaktu s alergenima može, ali se i ne mora razviti alergijska reakcija, što govori o povezanosti genetske predispozicije i uticaja  okoline, disanja alergena ili hrane. Alergija je prenaglašena reakcija imunog sistema u ponovljenom kontaktu s alergenom kod predisponiranih osoba. Naime, tijelo  počinje  da prepoznaje alergen kao nešto „tuđe“ i nastoji da se  „zaštiti “, pa dolazi do reakcije i simptoma alergijskih bolesti. Nije moguće znati da li će se i kada razviti reakcija koje do tada nije bilo – ističe Tanaskovićeva.

Prema njenim riječima, izuzetno su rijetki ljudi koji su alergični od rođenja.

– Obično se alergija pojavi u ranom djetinjstvu, kasnoj mladosti ili u srednjim godinama, te kod žena, najčešće zbog oscilacija u hormonalnom statusu, trudnoći, perimenopauzi i menopauzi.  Za takozvane “zimske  alergije”  odgovorni su alergeni kućne prašine i grinje – objašnjava Tanaskovićeva.

Dodaje da je izlječenje alergije moguće u 30 odsto slučajeva kod pacijenata kod kojih je primjenjena imunoterapija u trajanju od tri do pet godina.

– Kod trećine pacijenata se sanira, kod trećine ostaje, a trećina se potpuno izliječi. Neblagovremeno liječenje može da izazove bronhijalnu astmu, seroznu upalu sinusa i uva, alergijski reakciju kože, anafilaksu – ističe ona.

Moguće i gušenje

Sezona alergija uobičajeno počinje u proljeće sa cvjetanjem prvih stabala lijeske, graba, vrbe, hrasta, i biljaka – trave, koprive.

Osobe osjetljive na polene ovih biljaka razvijaju simptome alergija, a oboljeli se žale na curenje nosa, suzenje očiju, kihanje, kašalj, a u težim slučajevima mogu imati i gušenje.

Navedeni simptomi obično su povezani sa izloženosti alergenu te se pojačavaju pri dolasku u kontakt s istim, kao što je blizina stabla koje cvjeta, boravak u određenoj prostoriji te izloženost kućnoj prašini kod pacijenata alergičnih na prašinu, grinje ili na životinjsku dlaku.

Srpskainfo