Nekadašnji američki kongresmen i dugogodišnji albanski lobista Džozef Digardi optužio je predsjednika i premijera samoproglašenog Kosova, Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, da su “mafijaši zainteresovani za vlast i novac”, navodeći da je Tači platio 2,3 miliona evra jednoj američkoj kompaniji za promociju svoje autobiografije.

– Hašim Tači i Ramuš Haradinaj su mafijaši. Nisu zainteresovani za narod, već samo za novac, moć i još moći – rekao je Diogardi prištinskom portalu Insajder.

Džo Diogardi, uz Toma Lantosa, važi za prvog ozbiljnog promotera ideje o kosovskoj nezavisnosti na Kapitol hilu u Vašingtonu. Njegova porodica već godinama vodi Američko-albansku ligu.

Diogardi smatra da albanska politička elita “misli da se sve može kupiti novcem”.

– I mene su pokušali da kupe. Ponudili su mi novac da bi mogli da kažu da imaju podršku Diogardija. Ali ja ne želim da primam odlikovanja od korumpiranih lidera – rekao je Diogardi.

Nekadašnji kongresmen je, takođe, optužio Tačija da je pisanje i promociju svoje autobiografije platio novcem iz budžeta Kosova, kao i da je 2,3 miliona evra budžetskih sredstava dobila kompanija Alison bird, u kojoj kao savjetnik radi bivši senator Robert Dol, takođe jedan od poznatijih albanskih lobista u SAD.

RTRS