Tema ovogodišnje konferencije bila je “Lekcije iz Јasenovca za studije ljudskih prava i međunarodnog prava u 21. vijeku“…

Sinoć je u Njujorku održana sedamnaesta po redu konferencija i komemoracija žrtvama logora u Јasenovcu, u organizaciji Јasenovačkog istraživačkog insituta.

Tema ovogodišnje konferencije bila je “Lekcije iz Јasenovca za studije ljudskih prava i međunarodnog prava u 21. vijeku“. Ugledni predavači govorili su o svojim istraživanjima u vezi sa genocidnim akcijama koje su se odvijale u koncentracionom logoru Јasenovac, kao i cilju da Hrvatska konačno poslije više od 70 godina prizna konačan broj žrtava iz ovog logora i sve zločine nad Srbima, Јevrejima i Romima iz  Drugog svjetskog rata.

Profesor dr Gideon Grajf, glavni istraživač Instituta Šem Olam u Izraelu, izložio je autentična svjedočenja Јevreja koji su uspjeli da prežive torturu Јasenovačkog logora, dok je dr Dario Vidojković predočio devet dokaza da u Hrvatskoj nisu prisutni neo-fašizam i neo-nacizam, jer Hrvatska država nikada i nije prestajala da bude fašistička, odnosno nacistička.

Takođe, ovim putem je profesor Univerziteta u Regensburgu, u Njemačkoj, dr Vidojković izložio plan da se od hrvatske Vlade zatraži zabrana korišćenja pozdrava “Za dom spremni“ koja direktno poziva na nasilje i poredi se sa nacističkim pozdravom “Hajl Hitler“.

Bivši direktor Istorijskog Arhiva Srbije, istoričar Јovan Pejin bio je takođe jedan od govornika i ovom prilikom je prestavio svoj novi rad “Јasenovac, Stepinac, poricanje Holokausta i revizije“ nazivajući hrvatski narod genocidnim, a Alojzija Stepinca i Ivana Šarića odgovornim za rasplamsavanje zločina u Drugom svjetskom ratu.

Posljednji predavač ovogodišnje konferencije bila je profesorka filozofije Vanijer koledža iz Montrela, dr Ljiljana Petrović, koja je sa političko-filozofskog stanovišta govorila od dekriminalizaciji agresije u međunarodnom pravu. Ona je u svom radu osudila najmoćnije demokratske države svijeta za pravdanje agresije koju čine, nazivajući je humanitarnim intervencijama.

Profesor Beri Lituči, predsjednik Јasenovačkog istraživačkog instituta, najavio je da će komemoracija jasenovačkim žrtvama biti održana i sljedeće godine, i da institut neće odustati od svog cilja dok se pravda za zločine počinjene nad Srbima, Јevrejima I Romima ne zadovolji.

Izvor: espreso.rs