U prijedorskom Pozorištu večeras je počeo takmičarski program 18. Međunarodnog festivala horova “Zlatna vila” na kome će se, naredna tri dana, takmičiti horski pjevači iz sedam zemalja.
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je otvorio takmičenje, rekao je da je ovaj grad ponosan jer je postao prepoznatljiv kao regionalni centar horskog pjevanja. 

U nadmetanju za nagradu publike večeras su se predstavili Mješoviti pjevački zbor Studija glazbene umjetnosti iz Mostara, Mješoviti hor KUD-a “Stiv Naumov” iz Bitolja, Akademski hor “Obilić” AKUD-a “Branko Krsmanović” Univerziteta u Beogradu, Omladinski i studentski hor Državnog univerziteta Irkutsk iz Rusije. 

Prema izmijenjenom formatu Festivala, ovi horovi će sutra od 11.30 do 13.30 u Pozorištu Prijedor nastupiti za nagrade žirija. 

Za nagradu publike u večernjim časovima takmičiće se Mješoviti hor “Una” iz Novog Grada, Mješoviti hor “Partium” iz rumunskog grada Oradea, Oratorijski zbor crkve Svetog Marka iz Zagreba i Mješoviti hor “Punkt” Praškog konzervatorijuma. 

Prateća manifestacija “Eho Zlatne vile” u Banjaluci neće biti održana iz tehničkih razloga. 

Izvršni organizator 18. Festivala horova “Zlatna vila” je grad Prijedor, a pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Sponzor Nagrade publike je kompanija “Arselor Mital”, medijski partner RTRS, a lokalni medijski pokrovitelj je “Kozarski vjesnik”. 

Ovaj Festival je jedna od manifestacija kojima se obilježava Dan grada Prijedora-16.maj

Video: ELTA TV