Vladimiru Jovanoviću (29), zvanom Maradona, MMA borcu koga je, kako se veruje, 30. aprila u Pančevu sa sedam metaka ranio Crnogorac V. M., zbog teške povrede amputirana je noga, saznaje “Blic”.

Lekari su hiruršku intervenciju obavili sredinom ove nedelje, a stanje ranjenog MMA borca sada je stabilno.

– Ranjeni Jovanović je pre hirurške intervencije dao izjavu tužiocu zaduženom za slučaj njegovog ranjavanja. Izjavu je dao u bolničkoj sobi, na Odeljenju intenzivne nege, gde je od prvog momenta pod budnim okom policije – kaže sagovornik “Blica” upoznat sa istragom.

U istrazi je do sada utvrđeno da je sukob između pančevačkog MMA borca i V. M. počeo zbog neraščišćenih odnosa u trgovini automobilima, pa je državljanin Crne Gore rešio da se osveti Jovanoviću. O beskrupuloznosti napada svedoči to da je Jovanović upucan rano ujutru, ispred vrtića u kojem je ostavio svoju ćerku, i naočigled brojnih svedoka.

Saslušan u bolnici: Vladimir Jovanović MaradonaFOTO: PRINTSCREEN / SCREENSHOT
Saslušan u bolnici: Vladimir Jovanović Maradona

Maradona je poslednji je u nizu “jakih” momaka u epicentru sukoba, vatrenih ili fizičkih, ali sve je počelo mnogo ranije.

Pre njega, u leto 2016, u pucnjavi u centru Kragujevca ranjen je i MMA borac iz tog grada Radoš Joksimović (25). U njega je pucao tri godine mlađi sugrađanin, koji je ubrzo uhapšen.

Radoš JoksimovićFOTO: FACEBOOK
Radoš Joksimović

Da li je snaga “potpomognuta” nepoštovanjem autoriteta, ali i željom da se za kratko vreme dođe do neke slave i, naravno, novca, uzrok što su MMA borci sve češće učesnici raznih obračuna.

– Činjenica je da je sve više tih boraca mešovitih borilačkih veština (MMA) u središtu obračuna. Motivi su različiti, prevlast na tržištu droge, iznuđivanje, ali i poslovi obezbeđenja poznatih lokala, ne samo u Beogradu. U tim obračunima oni su mahom angažovani od strane nekih jačih kriminalaca, a u manjem broju slučajeva oni su ti koji vode glavnu reč – kaže sagovornik “Blica” blizak bezbednosnim službama.

Ono što te momke kvalifukuje za angažmane je prvenstveno fizička snaga.

– Retko ko od njih je slušao savete trenera pa samim tim i ozbiljno trenirao neki borilački sport. U tim sportovima moraju da se poštuju pravila, što oni ne mogu. Imaju fizičku snagu i okreću se veštinama gde nema poštovanja nekih propisa i pravila, koji su, kako bi narod rekao – makljaža. Učestvuju u nekim borbama, postave snimak na društvenim mrežama da svet vidi, i odmah su neka imena u tom svetu. A ta fizička snaga im je preporuka, pa ih jači kriminalci angažuju da im čuvaju leđa – objašnjava naš sagovornik.

Dušan PanajotovićFOTO: D. MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA
Dušan Panajotović

Ipak, ima onih koji steknu neko važnije ime u ultimat fajtu, pa pokušaju sami da zavode red. Jedan od takvih je i ultimat fajter Dušan Panajotović, koga je Viši sud u Beogradu osudio na sedam godina zatvora zbog ranjavanja Sanjina Štilića, radnika obezbeđenja poznatog prestoničkog kluba, koji je prethodno pretio Nemanji Milenkoviću, sinu svedoka-saradnika Dejana Milenkovića Bagzija. U to je uračunata i kazna za to što je 2010. od jednog Beograđanina pod pretnjom ubistvom sa saradnicima pokušao da iznudi 50.000 evra.

Da nisu samo srpski borci skloni obračunima i kriminalnim aktivnostima potvrđuje i slučaj Splićanina Damira Tovarovića, koji je pre nekoliko dana pušten iz zatvora u Sremskoj Mitrovići, posle odslužene petomesečne kazne zbog izazivanja nereda na 156. “večitom derbiju”, kada je uhapšen sa petoricom sunarodnika.

MMA borac Damir Tovarović iz Splita učestvovao u neredima na derbijuFOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA
MMA borac Damir Tovarović iz Splita učestvovao u neredima na derbiju

Osvojio je nekoliko zlatnih medalja na državnim prvenstvima Hrvatske u kik-boksu, a pre nekoliko godina okitio se bronzom na Svetskom prvenstvu u superteškoj kategoriji, bio je i na K-1 turniru. Posle silnih borbi u ringu, iz još neutvrđenih motiva, završio je na južnoj tribini stadiona Partizana, gde je sa sunarodnicima dobio batine u navijačkoj tuči.

Nasilje u porodici

Ultimat fajter Miljan Đurašinović, zvani Tasmanijski đavo, osuđen je zbog nasilja u porodici. Đurašinović, koji je bio svetski prvak u ultimat fajtu, policiji je poznat po tučama u kojima je učestvovao kao obezbeđenje noćnih klubova prestonice. U novogodišnjoj noći 2006. ranjen je u pucnjavi u hotelu, kada je zadobio prostrelnu ranu na levoj ruci nakon masovne tuče gostiju. Osuđen je i zbog nanošenja teških povreda vlasniku kladionice „Kalčo“ Stefanu Dimitrovskom, u februaru 2008. godine.

Blic