Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković potpisao je danas ugovore o dodjeli u zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Srpske sa 20 poljoprivrednih proizvođača sa područja grada Prijedora.
“Na ovaj način je priveden kraju dvogodišnji posao i zemljište je dodijeljeno poljoprivrednim proizvođačima. Ovo je jedan izuzetno važan projekat koji je vođen u Gradskoj upravi”, rekao je Đaković. 

On je dodao da je od 26 prijavljenih, 21 proizvođač dobio saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede s tim da je jedan kasnije odustao od dobijenog zemljišta. 

Šef Odsjeka za unapređenje poljoprivrede Tatjana Marić izjavila je da će od ukupno identifikovanih 600 hektara poljoprivrednih površina, pod zakup biti dodijeljeno nešto manje od 280 hektara. 

Riječ je o stočarskoj, ratarskoj i voćarskoj proizvodnji i shodno tipu proizvodnje ugovor su potpisani na vremenski period od 12 do 25 godina. 

“Ostatak zemljišta će u nekom naknadnom periodu biti dodijeljena licitacijom zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima”, dodala je Marićeva. 

Milan Škundrić, vlasnik farme “Škundrić” iz Ništavaca, koja posjeduje oko 400 grla stoke od čega 200 muznih krava, dobio je u zakup 48 hektara, što će uz postojećih stotinu hektara biti dovoljno za njegove potrebe. 

“Ovo nam znači puno jer smo dobili zemljište na duži period i moći ćemo planirati proizvodnju, a shodno tome i sjetvu potrebnih žitarica”, rekao je Škundrić. 

Vlasnik farme “Baltić” iz Trnopolja Dragan Baltić se bavi proizvodnjom mlijeka i današnjim ugovorom dobio je u zakup oko 45 hektara zemljišta. 

“Farma ima oko 120 muznih grla i ovo će nam pomoći u sigurnosti i planiranju proizvodnje, pa i njenom proširenju i dodatnom zapošnjljavanju”, rekao je Baltić. 

Video: Kozarski