Probudio nas je huk vode i kotrljanje kamenja. Odmah sam znao šta će da nas snađe. Voda je za tren oka poplavila sve. Narasla je skoro metar i po, priča za “Blic” Jovica Janković (46) iz Busura, jednog od sela koja su najgore prošla u poplavi poslije pucanja brane na Busurskom jezeru u Petrovcu na Mlavi.

Sve je počelo oko dva sata iza ponoći, kada je kiša počela da pada. Za manje od dva sata voda je već bila prelila branu na Busurskom jezeru, koja je inače bila strošna i napravljena od blata i šljunka. Čitavo selo ubrzo je bilo poplavljeno, piše Blic.rs.

Foto: Tpknews, Twitter/screenshot

Jovica je imao sreće jer se njegova kuća nalazi na brdu, i do nje vodena stihija nije ni stigla. Ali, druga kuća, u kojoj mu žive tast i tašta, potpuno je poplavljena.

– Čim sam čuo komešanje vode, skočio sam iz kreveta. Supruga i ja smo onako još u pidžamama, trčeći krenuli ka kući njenih roditelja. Oni su stari ljudi, zbog čega smo bilo dodatno u strahu. Prizor koji sam ugledao, utjerao mi je strah u kosti. Napolju je još bilo mračno i samo se čulo huktanje vode. Sve je bilo potopljeno. Kući nismo ni mogli da priđemo – prisjeća se Jovica jezivih scena.

U nekom trenutku pao im je kamen sa srca, jer su ugledali roditelje njegove supruge. I njih je probudila voda, ali su na sreću brzo reagovali. Domogli su se tavana i nekako izašli na terasu na krovu.

– Bilo nam je bitno samo da su dobro, ali nikako nismo mogli da im pomognu. Stajali smo tako i dovikivali se. Gledali smo ih i čekali da se voda povuče – kaže Jovica.

Tek kada je svanulo voda je polako počela da se povlači, ostavljajući za sobom mulj i blato.

Koliko je bujica bila jaka, objašnjava Jovica, kuća više nije imala ogradu. Odnijela ju je voda. I garaža je uništena. Automobil, koji je bio u njoj, voda je istjerala na drugi kraj dvorišta.

– Ma sve je uništeno. Ne znam kako ćemo očistiti kuću. Nemamo više ni namještaj, ni tehniku. Ma ništa. Ostalo nam je samo blato u kući i to boga mi skoro 10 centimetara – bolno kaže Jovica.

Međutim, Jovica, njegova porodica i komšije pribojavaju se brane na drugom jezeru, koji je takođe u njihovoj blizini. Kaže, da ako ona bude probijena, tek im slijedi pakao.

– To drugo, novije jezero ima više vode. Ako pukne brana, biće još gore – objašnjava i dodaje da je nakon što se voda spustila otišao do stare brane na Busarskom jezeru.

Voda je jednostavno tu branu prelila i tako je uništila. Kamenje i blato su se samo rasuli.

Srpskainfo