Želite li da postanete pilot? Ukoliko je odgovor potvrdan prava destinacija je Aeroklub „Prijedor, u kojem može da se nauči letjeti motonim avonima i jedrilicama. Školovanje se vrši po u skladu sa evropskom regulativom, i jedinis su klub u BiH koji je sertifikovvan za obuku instruktora letenja, kaže Milan Marković predsjednik Aerokluba.

–  Imamo kandidata i oni dolaze uglavnom iz većih sedina, poput Banjaluke, Sarajeva i Mostara, koji nemaju aerodrome. Ali imamo mi i ponekog klinca iz Prijedora – kaže Marković. Obuka predviđa 45 sati letenja i 100 sati teoretske nastave. Budući pilot mora da bude dobrog zdravstvenog stanja, pa je ljekarsko uvjerenje neophodno. Zaintersovanih ima uvijek, pa za budućnost sportskog letenja ne treba brinuti.

– Mnogi dolaze na aerodrom. Neko želi skok padobranom, a neko da se provože avinom ili jedrilicom. I tu nastaju prvi kontakti, pa kad nas upoznaju polako počinju da dolaze da uče letenje i padobranstvo. Jedostavno, kroz druženje se stvori i ta želja za letenjem, pa čak i takmičenjem u vazduhoplovstvu – dodaje Marković.

U Aeroklubu očekuju da će njihovi kapaciteti za školovanje doadatno da se prošire krejam godine, jer se nadaju sertifikatima za obuku instruktora jedriličarstva, bacanja padobranaca, vuču reklama i noćne letove.

Z. Jelić/Kozarski