Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zakazao je za ponedjeljak 23. jul sjednicu Kolegijuma na kojoj će biti odlučen datum održavanja posebne sjednice parlamenta na kojoj bi trebalo da bude poništen Izveštaj Komisije Vlade RS za Srebrenicu iz 2004.

Zakazivanje sjednice Narodne skupštine zvanično je zatražio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji će imati i uvodno izlaganje. U zahtjevu za zakazivanje posebne sjednice, Dodik je priložio izvještaje Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995, kao i hronologiju rada te komisije, počev od odluke Vlade RS od 15. decembra 2003. da formira komisiju.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

-Komisija je formirana kako bi Vlada dostavila odgovor na Odluku Doma za ljudska prava BiH od trećeg marta 2003. Odluka je donešena u procesu po apelacijama koje su podnijele porodice žrtava u i oko Srebrenice o čijoj sudbini nisu imali podatke. Apelacije upućene Domu uslijedile su nakon presude generalu Krstiću, a kod pritiskom Kancelarije visokog predstavnika – navodi Dodik.

Podsjeća da je Komisija započela rad sredinom januara, a radila do oktobra 2004. i podnijela dva izvještaja – prvi u junu 2004, a nakon produženja mandata i drugi u oktobru 2004. Nakon prestanka rada Komisije, fomirana je Radna grupa sa zadatkom da realizuje njene zaključke.

-Još tokom rada komisije, njeni članovi su ukazivali na zloupotrebu izvještaja, njegove proizvoljne interpretacije, ograničen mandat rada samo na bošnjačke žrtve, ukazivali na činjenicu da komisija nije istražno tijelo. Ukazano je i na činjenicu da komisija nije raspolagala bilo kakvim dokazima o krivici, kao i da nije imala mandat da se bavi identifikacijom žrtava, sa aspekta utvrđivanja uzroka smrti, te da nije ni mogla da utvrdi tačan broj žrtava – navodi Dodik u obrazloženju.

On podsjeća da je Republički centar za istraživanje ratnih zločina analizirao rezultate rada Komisije i utvrdio brojne netačnosti, poput identiteta osoba koje se nalaze na spiskovima stradalih, kao i u ukupnom broju žrtava.

Dodik navodi da je neposredni povod za razmatranje Izvještaja komisije Vlade RS predaja od strane organizacije „Majke Srebrenice“ njemačkim vlastima spiska sa imenima više od 22.000 Srba, koji su, prema njima, učestvovali u „genocidu“ u Srebrenici“.

-Navedenim spiskom se svaki pripadnik Vojske RS i MUP označava kao zločinac te traži od njemačkih vlasti da djeluju represivno prema tim licima. Navedeni spisak je sačinjen uz prijetnje visokog predstavnika Pedija Ešdauna 2004. godine. Svih prethodnih godina se taj spisak koristi da se građanski rat u BiH prikaže kao agresija na BiH, a VRS i MUP RS kao zločinačka oružana sila, te Republika Srpska kao genocidna tvorevina. Potreba za realnim sagledavanjem navedenog Izvještaja je u funkciji objektivnog stava prema tragičnom sukobu i sprečavanju zloupotreba ovakvih spiskova u dnevnopolitičke svrhe i primjernu represivnih mjera prema licima koja se nalaze na njima – napisao je predsjednik Srpske.

On je ranije izjavio da je taj izvještaj sraman, da je nastao pod pritiskom Ešdauna i da ga treba odbaciti budući da je na osnovu njega u Hagu i u BiH presuđivano Srbima za ratne zločine.

Srpskainfo