Molitveno sjećanje na nevine žrtve livanjskih Srba, surovo pobijenih u ustaškom pokolju 1941. godine, i ove godine biće održano u više mjesta u Srbiji i BiH, saopštilo je Udruženje Ognjena Marija Livanjska.
U saopštenju se ističe da su tih dana, oko Ognjene Marije, nestale zauvijek cijele srpske porodice, a u nekim selima od toga dana sve do danas više nema nijednog Srbina.

“Pomolićemo se za duše žena i dece koji su tada živi bacani u jame Dinare, Golije, Staretine, Tušnice, Kamešnice…, muškaraca pobijenih kod sela Prolog, pobijene nejači u čelebićkoj školi, na livadi Trnovac, na području Kupresa…., njih više od 1.600, od tek rođenih do u starosti onemoćalih”, navelo je Udruženje Ognjena Marija Livanjska.

Udruženje podsjeća da su 50 godina nakon zločina potomci žrtava sahranili u Spomen-kapeli u Livnu, mošti stradalnika izvađene iz većine jama, ali su
već naredne godine, one razbacane oko oskrnavljene Spomen-kapele i zapaljene
livanjske pravoslavne crkve.

Kako se ističe u saopštenju, uporni potomci stradalnika, Eparhija bihaćko-petrovačka i Parohija livanjska obnovili su Spomen-kapelu i ponovo u kriptu položili mošti mučenika.

Parastosi će biti služeni u Beogradu 28. jula u crkvi Svetog Marka na Tašmajdanu, a 29. jula u Banjaluci, u crkvi Svetog Jovana Bogoslova /Lauš/ u 17.00 časova, u Novom Sadu, u crkvi Svetih Kirila i Metodija u 10.30 časova i na Avali u manastiru Bogorodice Trojeručice.

U Livnu parastos će biti služen 30. jula u Spomen-kapeli svete Velikomučenice Marine, u 10.00 časova, a 31. jula u Gubinu na spomeniku ocu Risti Ćatiću i dvanaestorici žitelja sela Sajković u 10.00 časova, kao i u Čaprazlijama kod porušenog spomenika stradalima u 12.00 časova.

U Čelebiću, na spomen groblju na Barjaku, pomen će biti služen 1. avgusta u 10.30 časova.

Agencije