Nekadašnji visoki funkcioner SDA u Srebrenici Ibran Mustafić negira da je rekao da je sin predsjednika Udruženja “Majke Srebrenice” Munire Subašić živ i zdrav i da radi u Kanadi, ali je istakao da mu ona jeste do 1998. godine govorila da se čuje sa sinom i da je živ, što je bila, kako je rekao, tada njena igra.

Navodeći da su posmrtni ostaci Munirinog sina i muža identifikovani i prije više godina sahranjeni u Srebrenici, Mustafić je rekao da je ona do 1998. godine ženama, a i njemu lično, pričala da se posredstvom telefona čuje sa svojim sinom.

– To je bila njena igra, tog momenta – konstatovao je Mustafić i dodao da je bio izbezumljen ovim tvrdnjama.

Kao objašnjenje za tu “igru”, Mustafić je rekao da je to bilo “u funkciji ubjeđivanja drugih da postoji nada da su ljudi iz Srebrenice živi, kako bi se na tome gradili projekti, programi i druge manipulacije”.

– Ovdje laž caruje – rekao je Mustafić i podsjetio da su se tada pojavile hiljade mešetara koji su tražili mogućnost da zarade, da manipulišu, pa i u ime vlasti, a najbolji magnet za one koji su izgubili članove porodice bili su oni koji im pružaju nadu, lažu da su živi.

Subašićeva je, prema Mustafićevim riječima, zbog priče da održava telefonsku vezu sa sinom na jednom skupu fizički bila napadnuta, a i jedna od majki koja je izgubila sina rekla mu je da Subašićeva “to priča srebreničkim ženama već dvije godine”.

Subašićeva nije željela da komentariše Mustafićeve navode, a novinaru Srne i njemu je uputila kletvu.

Foto: Klix.ba/RAS Srbija

Munira Subašić

– Dabogda i ti i Ibran bili živi kao što je moj sin – rekla je Subašićeva.

Više portala prenijelo je poruku koju je na društvenoj mreži Tviter objavio jedan korisnik: “Sin Munire Subašić tzv. ‘majke Srebrenice’ je živ i zdrav, radi u Kanadi – izjavio je pisac i svjedok istine o Srebrenici Ibran Mustafić”.

Mustafić je za vrijeme rata bio predsjednik izvršnog odbora Skupštine opštine Srebrenice i autor je knjige “Planirani haos”, u kojoj govori o umiješanosti bošnjačkog političkog vrha u Srebrenici tokom rata u BiH, te zloupotrebi civila u ratne svrhe.

Srpskainfo