Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Miijanić i predstavnici Gradske uprave Prijedor, posjetili su danas poljoprivrednike Dragomira Vujkovića i Stanka Mršića u Gornjoj Lamovitoj, čiji voćnjaci su pretrpjeli veliku štetu od grada.

Vujković ima zasađena dva hektara jabuke i šljive. Prema njegovoj procjeni, skoro svi plodovi šljive leže na zemlji. Kada je riječ o jabuci, 80 odsto plodova je udareno, a oko 35 odsto je na zemlji. Ostaje mu samo oko 20 odsto plodova koji nisu dirnuti.

Mršić posjeduje površinu od dva hektara, na kojoj su zasađeni jabuka i kruška. Oko 50 odsto roda, kako kaže, leži mu na zemlji, a od onoga što mu je ostalo na granama ni polovina se neće moći održati. Voćari kažu da su dovedeni na rub egzistencije.

Kako je rekao ministar Miijanić, još uvijek se ne može govoriti o tačnim procentima šteta, to će u narednom periodu utvrditi komisije za procjenu šteta u Prijedoru i Danjoj Luci. – Mi ćemo o tačnim procjenama šteta obavijestiti Vladu RS, a Vlada će, siguran sam, zauzeti stanovište koje će ići u pravcu da se olakša ova situacija sa gubitkom dohotka poljoprivrednih proizvođača, koji žive od svoga rada – pojasnio je Mirjanić.

Poljoprivrednici, osim što gledaju u nebo, gledaju i u svoj novčanik. Sve što su uložili u svoj rad, propalo im je za 15 minuta, a nadaju se pomoći nadležnih.

M. Stegić/Kozarski