Poslanik DNS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić smatra da bi trebalo provesti parlamentarnu istragu o donacijama koje je Sindikat Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH primio od firmi koje su u arapskom vlasništvu.

– To je tema koju bi trebalo da razmotre parlamentarci. Oni treba da se aktivno uključe u to šta rade nadležne državne institucije i to im je i zakonska obaveza – rekao je Bojić Srni, komentarišući vijest da je Sindikat Sipe primio od firmi koje su u arapskom vlasništvu pojedinačne donacije u iznosu od gotovo 45.000 KM.

On je podsjetio na epilog rada nekadašnje Istražne komisije za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava, koja nikada nije završila svoj posao.

– Onog trenutka kada se došlo do aktera koji su trošili ta sredstva oni se nisu odazivali na pozive, niti su imali tu zakonsku obavezu. Danas imamo zakon o parlamentarnom nadzoru koji predviđa sankcije onima koji se ne odazove i ne daju informacije parlamentarcima u vezi sa onim što se od njih traži – pojasnio je Bojić.

Prema dokumentima koji su u posjedu Srne, Tužilaštvo BiH je pripadnicima Sipe zbog ovih donacija naložilo provjere u vlastitom sindikatu, koje su u toku.

SRNA/Srpakainfo