Sudijska organizacija Fudbalskog saveza BiH leglo je nemorala, spletki, nedozvoljenih radnji koje prevazilaze okvire zakonitosti, ali ujedno i streljana za sve one sudije i članove koji se ne ponašaju prema naređenjima pretpostavljenih.

Po mnogima “siva eminencija” i konstruktor svih nepravilnih radnji začinjenih nepotizmom i sprovedenih “zakonom jačega” jeste direktor sportskog sektora Elmir Pilav. Nekadašnji sudija sa FIFA znakom, a danas UEFA instruktor i glavna veza u komunikaciji FS BiH sa Nionom je kum sa Senadom Ibrišimbegovićem, takođe internacionalcem, iz Travnika. Da li je to dovoljan dokaz kako je Senadov otac Mirsad Ibrišimbegović stigao na poziciju komentatora sudijskih odluka na BHT1 i po čijem nalogu radi? Javna je tajna da “Savez” bira komentatora koji za analize na “jednoobojenoj” televiziji iz Sarajeva dobija i određeni honorar.

Prema kazivanju svedoka i dobro upućenih u rad Komisije za sudije i suđenje, ali i samog takmičarskog sektora FS BiH Elmir Pilav se izdiže iznad svih, čak i Saveza.

-Pilav je iskoristio trenutak i postao je moćan iz senke, a svi vrlo dobro znamo da je u Savezu počeo da radi kao prevodilac u vreme kada je rušeno tročlano Predsedništvo i uvođen Komitet za normalizaciju. Pre toga može da se zahvali Salemu Proliću koji ga je bukvalno pokupio sa ulice jer je radio u jednoj piceriji kao dostavljač. Imao je uvek veliku zaleđinu, od Prolića, potom i predsednika Saveza Elvedina Begića, što je vešto koristio da avanzuje i osvaja jednu po jednu odgovornu funkciju od sekretara stručnog štaba reprezentacije, do današnjeg direktora sportskog sektora. Na tom putu se nije osvrtao preko čega i koga gazi – istakao je jedan član Sudijske organizacije FS BiH koji je želeo da ostane anoniman.

Korumpirana Sudijska organizacija FS BiH pokušava da po nalogu moćnika iz FS BiH “kroji” prvenstvo i tabele, a uglavnom se svodi na kažnjavanje pojedinaca i klubova koji su se zamerili sarajevskim “velikanima” Željezničaru i Sarajevu.

-Pilav puca na visoko, želi da bude generalni sekretar Saveza umesto Jasmina Bakovića jer je to njegov sledeći cilj kojem stremi. Da bi stigao do druge funkcije po važnosti u FS BiH mora da celokupnu situaciju stavi pod svoju kontrolu kako bi imao autoritet i vladao situacijom. U tome mu i danas pomažu oni koji su stalno gurali na putu naglog uspona. On svoju moć dokazuje tako što ruši i uništava pojedince, a pojedini klubovi takođe osećaju njegovu (ne)milost – dodao je naš izvor.

O svemu tome je govorila i Banjalučanka Tanja Račić, sudija sa FIFA znakom, koja je u septembru prošle godine poslala otvoreno pismo u kojem je između ostalog napisala:

“Kada se osvrnem na protekli seminar ženske lige shvatim da sam umesto kolegijalnosti, novih situacija, razmene iskustava i sticanja novih znanja – što bi i trebao biti primaran cilj seminara, doživela samo sramotu, poniženja, uvrede i omolovažavanja od strane pojedinih članova Komiteta. Sve koleginice i članovi Komiteta koji su prisustvovali seminaru svedoci su šta se zaista desilo, a da ne biste imali pogrešnu sliku o čoveku koji je za to zaslužan kada su pomenuti seminar i poniženja u pitanju i kako bih sprečila da o gospodinu Ibrahimu Hasanbegoviću pomisilte loše jer sam samo ja ta koja na to ima pravo nakon svega što sam doživela, verujte mi – iza svih tih loših namera, ciničnih dela, iznošenja neistina, prenošenja i unošenja mržnje unutar ovog sektora, stoji direktor Sektora za sport, gospodin Elmir Pilav.

Pomenuti direktor Pilav nikada nije imao dovoljno hrabrosti da se zauzme za pravednost i da bude dosledan. Ali, imao je hrabrosti da vrši nasilje, maltretiranje i da se sa svakog turnira koji je organizovan unutar BiH kući vratim sa modricama, podlivima i u najmanju ruku sramotom. Mnogo je svedoka, kamera, restorana, hotela, upravnika, sudija, igrača, predstavnika klubova te pojedinaca iz Saveza koji su svjedoci i znaju o čemu je reč”.

Dakle, Račićeva je ponudila dokaze na koje niko nije reagovao, ni policija, ni SIPA, ni Tužilaštvo. A napisala je i ovo:

“Valjda je logično da pratimo i dostižemo najnovije standarde suđenja koje propisuje i primenjuje FIFA/UEFA, a ne da tapkamo u mestu i zaostajemo godinama unazad. Preživela sam nasilje, ali još uvek sam tu. Mnoge etikete nosim i nije mi teško jer – ja ovo volim. Mnogo puta sam bila svedok vaših prevara, malverzacija, nameštanja utakmica, krajnje neljudskih i nekorektnih dela, te mobinga. Tome je došao kraj. Mnogo godina sam sa vama i uz vas, a pojedini od vas me ponižavaju. Manje mi smeta što me ponižava neko ko meni nije ni dorastao, a stariji je od mene, od toga što dozvoljavate da ovakvi ljudi budu deo jedne sportske organizacije”.

Ni na ove reči Račićeve nije bilo reakcije nadležnih struktura, nije se oglasio ni Fudbalski savez Republike Srpske koji je trebalo da zaštiti svog sudiju sa FIFA znakom, baš kao nijedno udruđenje za zaštitu žena. To je jasan pokazatelj kakva je BiH zemlja, kakva je u njoj vladavina prava i šta znači kada neko progovori o istinitim događajima i doživljajima.

Nakon ovog pisma Tanja Račić je otišla u nemilost moćnika iz FS BiH, a svi putevi ukazuju i vode, posle svih sabranih činjenica, do Elmira Pilava.

Alečković eliminisan

U oktobru 2013. godine sudija sa FIFA znakom iz Sarajeva Emir Alečković eliminisan je iz sudijske porodice, pod čudnim okolnostima, aferom u kojoj su korišteni video i audio snimci snimljeni modernom tehnologijom. Alečković je bio jedan od najboljih premijerligaških arbitara i najbolji sudija iz Sarajeva koji je sudio utakmice evrokupova, ali i omladinskih evropskih šampionata.

Oni koji su dobro poznavali situaciju u Sudijskoj organizaciji FS BiH u to vreme isticali su da je Alečković “žrtva oštre i jake konkurencije u Sarajevu za FIFA znak”.

Nacionalizam na delu

Prošle godine, u maju, kada se podigla velika prašina što su oba domaća trofeja završila u Hercegovini, a Željezničar i Sarajevo ostali bez naslova, Direktor sportskog sektora FS BiH Elmir Pilav je imao nacionalistički nastup na televiziji što je bilo neprimerno za jednog visokog funkcionera u “krovnom” Savezu. Pilav je tada rekao:

-Mislim da je tačan podatak da u Širokom Brijegu nikada nije igrao nitko ko nije katolik. Mislim da nema takvih slučajeva u drugim klubovima i sportovima BiH.

Iz prozvanog hercegovačkog kluba su mu ubrzo poslali imena koja su ga demantovala.

Sportski žurnal/Slavko BASARA