Premijerligaški arbitar Elvis Mujić “pašće” zbog utakmice Krupa – Široki Brijeg zato što je tako naredila Komisija za sudije i suđenje Fudbalskog saveza BiH. Sudija iz Banovića je navodno “svirao” jedanaesterac za domaćina o kojem je “struka” rekla da nije postojao.

Međutim, Elvis Mujić je “na piku” vodećih ljudi suđenja i takmičenja u BiH, Ibrahima Hasanbegovića i Elmira Pilava ne zato što je hteo “da pomogne” Krupi protiv Širokog Brijega već zbog činjenice da Željezničar minule sezone nije bio šampion ispred mostarskog Zrinjskog. Sudijska komisija jednostavno nije “stigla” da kazni Mujića na kraju prošle sezone pa mu je “greh” sa meča Željezničar – Zrinjski (2:2) prenet na ovu. Tako će pomenuti Banovićanin samo nastaviti niz arbitara koje su “precrtavali” u Komisiji i Savezu. Upotpunio je “kolekciju odsečenih sudijskih glava”.

Da se podsetimo Mujićevih prethodnika koji su stradali zbog sarajevskih klubova, Željezničara ili Sarajeva.

Finiš sezone 2016/17. doneo je mrtvu trku Zrinjskog i Željezničara za titulu. Prvi je”pod led” morao Goran Paradžik glavni arbitar susreta u Bijeljini između Radnika i Željezničara (0:1). Dobio je lošu ocenu i morao je na “hlađenje” zbog toga što je napravio biz propusta. Potom je na udaru bio zvanično najbolji arbitar Republike Srpske sa manifestacije “Dan fudbala” Zoran Grbić iz Prijedora. On je pao zbog revanš susreta polufinala Kupa BiH Željezničar – Široki Brijeg (0:3).

Visoku cenu platio je, zatim, još jedan arbitar iz Republike Srpske Vladimir Bjelica iz Istočnog Sarajeva na utakmici u Tuzli između Slobode i Željezničara (2:2). U toj utakmici gosti sa Grbavice izgubili su dva značajna boda u borbi za titulom sa “plemićima” iz Mostara. Bjelica je kažnjen nedeligiranjem na utakmice do kraja te sezone!

Onda je u pretposlednjem kolu Zrinjski pobedio pobedio u Bijeljini Radnik (2:1)  golom iz jedanaesterca u 90. minutu, a glavni arbitar utakmice Antoni Bandić iz Gruda je suspendovan i premešten na listu nižeg ranga takmičenja – Prve lige Federacije BiH na kojoj je i drugu godinu zaredom. Ne bi tu bilo nikakvo čudo da Bandić nije važio za jednog od najtalentovanijih arbitara i mladić koji je konkurisao za FIFA znak i trebalo da bude budućnost suđenja u Premijer ligi BiH.

Upravo tom pobedom Zrinjski je pretekao Željezničar na tabeli za jedan bod pred odlučujućih 90 minuta, a plavi sa Grbavice su u istom kolu poraženi u večitom derbiju od Sarajeva (0:1) zakođe iz penala koji je dosuio sarajevski internacionalac sa FIFA znakom Irfan Peljto! Željezničaru je u toj utakmici bio dovoljan i bod, ali je porazom već tada izgubio titulu na Koševu. Peljto naravno nije kažnjen od strane Sudijske komisije kao ni godinu dana kasnije kada u revanš susretu finala Kupa BiH u Krupi na Vrbasu, protiv Željezničara, za domaćina nije svirao klasični jedanaesterac kod rezultata 0:0 (prvi meč na Grbavici Željo dobio 2:0).

Uglavnom ceh su plaćali arbitri zbog Željezničara koji tri godine zaredom gleda u leđa Zrinjskom, a nakon sezone 2016/17. digla se velika prašina, nadvosno su pod pritiskom ostavke podneli predsednik FS BiH Elvedin Begić, predsednik Komisije za sudije i suđenje Ibrahim Hasanbegović i Direktor za takmičenje Elmir Pilav. Ali, bilo je to samo bacanje prašine u oči i smirivanje razularene mase u Sarajevu.

Niko tada uopšte nije ni pomenuo da je Željezničar titulu izgubio u poslednjih pet kola u kojima je poražen od Sarajeva (0:1), remizirao sa Slobodom (2:2) i Krupom (1:1), te pobedio Zrinjski (2:1) i Radnik (2:1). U tom periodu Zrinjski je igrao 1:1 s Krupom, izgubio (1:2) na Grbavici i u poslednja tri susreta prvenstva pobedio: Sarajevo (3:2), Radnik (2:1) i Slobodu (3:0).

Valjić i Jakupović

Najdrastičniji primer skidanja arbitara sa liste Premijer lige dogodio se minulog leta kada su dva internacionalca sa FIFA znakom Banjalučanin Ognjen Valjić i Edin Jakupović iz Bihaća platili visoku cenu.

Naime, pomenuti dvojac je sudio finalne utakmice Kupa BiH između Sarajeva i Širokog Brijega, Valjić je “pao” zbog pobede Širokog Brijega na Koševu, a Jakupović jer je Sarajevo izgubili trofej na penale. Tako nijedan pehar domaćih takmičenja b+nije došao u Sarajevo, oba su završila u zapadnoj Hercegovini.

Begić obećao kazne!

Na seminaru arbitara u leto 2017. godine predsednik FS BiH Elvedin Begić posetio je sudije i održao im govor nakon što je drastično kažnjen Antoni Bandić iz Gruda. U svom izlaganju prvi čovek Saveza je dao jedno obećanje:

-Zapamtite da će svi oni koji budu pogrešili proći kao Antoni Bandić!

Ni ta pretnja nije nije urodila plodom, Zrinjski je opet bio šampion, a uspešni trener “plemića” Blaž Slišković, nekadašnji selektor BiH morao je da odstupi letos jer se na njega sručio veliki pritisak iz FS BiH, samo zato što je javno u kamere rekao: “sve je režirano i dolazi iz Sarajeva!”

Sportski žurnal/Slavko BASARA