Pobjednik 246. Grmečke koride, koja je juče održana na Popovića brdu kod Oštre Luke, je bik Kukan vlasnika Milana Galića iz Mrkonjić Grada.

Vlasniku je pripala nagrada od 2.500 KM, a poraženi bik Zećo je svojim vlasnicima iz Jajca donio novčanu nagradu od 1.500 KM.

Zimonja, bik vlasnika Mufida Čehića iz Sanskog Mosta pobjednik je današnjeg nadmetanja bikova u srednjoj kategoriji. On je u finalnoj borbi bio bolji od bika Zvjerote vlasnika Radovana Miljuša i time odbranio prošlogodišnju titulu pobjednika.

Foto: Srna

Pred više stotina ljubitelja narodnih običaja, druženja i nadmetanja, na tradicionalnoj krajiškoj borbi bikova, rogove je danas ukrstilo osam bikova u srednjoj kategoriji, teških do 850 kilograma i osam bikova preko ove težine u teškoj kategoriji.

Koridom su dominirali bikovi čiji su vlasnici iz Potkozarja, Podgrmeča, ali i ostatka BiH, i koji redovno učestvuju na ovom takmičenju.

Potpredsjednik Organizacionog odbora Milan Popović izjavio je da je korida nešto što je preživjelo carstva i kraljevstva, te da se tradicija sa Međeđeg prenijela na Popovića brdo, a da su učesnici vlasnici bikova uglavnom sa teritorije Sanskog Mosta, koji su tradiciju nastavili na novim ognjištima.

Foto: Srna

– Bilo kako bilo, bezbjednost učesnika i publike na koridi je uvijek na prvom mjestu. Ipak, ove godine dogodio se nemili incident gdje je bik oborio svog vlasnika i on je sa lakšim povredama prevezen do prijedorske bolnice – istakao je Popović.

Otvarajući ovaj turistički brend opštine Oštra Luka, načelnik Dragan Stanar

istakao je da su borbe bikova tradicija koju treba čuvati i prenositi budućim naraštajima.

– Na nama je da nastavimo da njegujemo tradiciju našeg kraja i da svake godine privučemo što veći broj mladih koji ne treba da se stide, već da se ponose viteštvom i junaštvom koji se u našem kraju godinama njeguju – rekao je Stanar.

Grmečka korida se na Međeđem brdu održavala do devedesetih godina prošlog vijeka, a kad se srpski živalj 1995. godine iselio iz Sanskog Mosta i oformio opštinu Srpski Sanski Most, danas Oštru Luku, prenio je tu tradiciju i počela se održavati na Popovića brdu od 1997. godine.

SRNA/Srpskainfo