U srpskom selu Prebilovci, kod Čapljine, obilježen je dan stradanja Svetih novomučenika prebilovačkih i donjohercegovačkih. Brojni hodočasnici i potomci žrtava došli su u Prebilovce da se poklone sjenima 820 žrtava, mahom žena i djece, koje su ustaše početkom avgusta 1941. ubile na kućnom pragu ili ih žive bacili u hercegovačke jame.

Samo u jednom danu, 6. avgusta 1941. ustaše su zvjerski poubijale između 550 i 600 žena i djece. Tokom tog strašnog ljeta poubijano je ili živo bačeno u jamu još oko 300 Prebilovčana i Srba iz okolnih sela. Da postoji i gori zločin, pokazalo se 1992. kada su hrvatske snage minirale kriptu sa njihovim kostima.

Dvaput mučeni i ubijeni Prebilovčani su 2015. godine kanonizovani, i u kalendaru Srpske pravoslavne crkve upisani kao sveti novomučenici. Danas su u Prebilovce mnogi došli da im se poklone. Grupa hodočasnika iz Nevesinja pješačila je dva dana. Prvi put su u Prebilovce stigli i hodočasnici iz Potkozarja.

Potomci preživjelih Prebilovčana uglavnom su raseljeni po svijetu, ali na današnji dan obaveza je da se dođe u zavičaj.

Milenko Јahura, predsjednik Srpskog nacionalnog društva “Prebilovci” iz Beograda istakao je da ovaj hram reba da bude svetilište kao što je to manastir Ostrog.

U Prebilovcima sada živi pedesetak mještana. Kažu, ni povratak ali ni opstanak ovdje nije lak, ali dug prema precima ih obavezuje.

Svetu arhijeresku liturgiju u velelepnom hramu Hristovog Vaskrsenja, u kojem su sahranjene kosti mučenika, a čiji glavni ktitor je predsjednik Srpske Milorad Dodik, služio je umirovljeni vladika Atanasije.

“Zločinci su palili kosti Prebilovčana. Ovdje smo 1991. godine sahranili 40 sanduka kostiju, a nakon rata ostatke smo sakupili u sedam sanduka. Teško onima koji se bore sa mrtvima, izgubili su bitku unaprijed. Sada hoće da nam nametnu EU, nepravednu, nehumanu i antiljudsku uniju da bi nas poravnali i glave skinuli”, rekao je vladika Atanasije.

Liturgiji je prisustvovao i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić koji je istakao da su Prebilovci simbol stradanja srpskog naroda u Hercegovini, a Prebilovčani ljudi nevjerovatne snage koji pokazuju da će uprkos svemu opstati na ovim prostorima.

“Ovo su prostori gdje su Srbi živjeli i gdje će živjeti, bez obzira na pokušaje drugih da ovdje zatru naše postojanje. To pokazuje i ovaj hrama i ljudi koji su danas ovdje”, rekao je Ivanić.

Pokrenuta je inicijativa da se u Prebilovcima izgrade i sportski tereni, kako bi se i na taj način podstakao povratak i obnova života u ovom kraju. Prikupljaju se dobrovoljni prilozi, a večeras se u Nevesinju igra i utakmica veterana Crvene zvezde i nevesinjskog Velež i sav prihod ide za tu namjenu.

RTRS