Većina stranaka ne krije ko su nosioci kompenzacionih listi za Narodnu skupštinu i Parlament Bosne i Hercegovine. Izuzetak je DNS, koji će svoj izbor čuvati do samog kraja.

Ono što je itekako vidljivo je da na DNS-ovim kandidatskim listama za sada nema imena Jovana Vukovljaka. Nema ni Borislava Bojića i Ognjena Tadića, koji su se toj stranci priključili iz redova SDS-a.

Nezvanično, prvi na kompenzaciji Socijalista za Narodnu skupštinu je Maksim Skoko, smijenjeni tehnički direktor Elektroprivrede Republike Srpske, dok je Jakov Galić, bivši direktor “Šuma” nosilac kompenzacione liste za bh. Parlament.

SNSD je jedina stranka čiji nosilac kompenzacije dolazi iz druge partije. Lider Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, prvi je na spisku za mandat u Sarajevu. SNSD-ov nosilac kompenzacije za Narodnu skupštinu Republike Srpske je Radovan Višković, aktuelni šef Kluba poslanika te stranke.

Svoj izbor krije i najveća opoziciona stranka u Srpskoj. Dok se zna da je Nedeljko Glamočak prvi na kompenzacionoj listi SDS-a za Narodnu skupštinu, imena za bh. Parlament čuvaju do samog kraja.

Kako ATV saznaje, Aleksandra Pandurević trebalo bi da bude prva na kompenzacionoj listi za Parlamentarnu skupštinu BiH. Ni SDS-ov ministar, Mirko Šarović, nije posebno rječit. Ne bi, kaže, da se miješa u posao predsjednika stranke.

“O stranačkom životu, kao što znate, vrlo malo pričam i nerado pričam, i ne uzimam posao predsjednika SDS-a, iako znam ko će biti na kompenzacijama,” rekao je Šarović.

NDP je vrh liste prepustio potpredsjedniku i narodnom poslaniku Krsti Jandriću.

PDP-ov nosilac kompenzacione liste za parlament Srpske je aktuelni poslanik Dragan Galić, dok je lider te partije Branislav Borenović, prvi na spisku za mandat u Sarajevu.

Dvadeset poslanika, od ukupno 83, će u Narodnu skupštinu ući sa kompenzacione liste, dok će u Parlament Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske preko kompenzacije poslanički mandat dobiti pet, od  42 kandidata, i to na osnovu ukupnog broja glasova osvojenih na izborima.

ATV