Danas na prijemu kod gradonačelnika Prijedora najbolji među najboljima – matematičar Ratko Darda, informatičar Nemanja Torbica i rudarski inženjer Stefan Usorac.

Ratko Darda trenutno je na doktorskim studijama u Parizu nakon što je osnovni studij završio ocjenom 10. Tokom srednje škole učestvovao je na međunarodnim takmičenjima na kojim je osvojio jednu srebrnu i tri bronzane medalje. Imao je i najviše nastupa od učenika iz Bosne i Hercegovine u istoriji.

– Da bi se uspjelo u matematici potrebno je dosta rada, dosta vjere u sebe, a potrebno je i da to neko prepozna. Јa sam studirao i u Sloveniji i u Francuskoj, imao sam podršku i tamo, ali posebna je podrška od svog grada. Mene je grad i ranije podržavao, tokom matematičkih olimpijada. Svake godine su mi pomagali, rekao je Darda.

Prijedor je poznat po rudarstvu i rudarima. Stefan Usorac je najbolji student Rudarskog fakulteta u Prijedoru od njegovog osnivanja 2008. godine.

– Drago mi je da sam pozvan na ovaj prijem i drago mi je da se vrednuje moj dosadašnji trud i uspjeh. U budućnosti planiram da upišem master studije i naravno doktorske studije i da se bavim u životu i budućnosti naučno-istraživačkim radom, istakao je Usorac.

Nemanja Torbica je osnovnu školu završio kao učenik generacije, a tokom srednje škole nastupio je na velikom broju takmičenja i osvojio brojna prva mjesta. U četvrtom razredu postigao je svoj najveći uspjeh – bronzanu medalju iz fizike na Evropskoj olimpijadi u Moskvi, što je najbolji rezultat BiH u ovoj godini.

– Veoma sam se iznenadio kada sam čuo da sam pozvan na prijem kod gradonačelnika, rekao je Torbica.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je trojicu talentovanih Prijedorčana, osim prigodnih poklona, nagradio sa po 500 KM.

RTRS