Slučaj “Prilepin” i danas više zanima novinare nego nadležne bh. institucije, i pored protestne note svjetske velesile i garanta Dejtonskog sporazuma.

Predsjedavjući Savjeta ministara Denis Zvizdić tvrdi da OBA nema obavezu da ga obavještava o tzv. “crnim” listama. Poručio je ministru Igoru Crnatku da od direktora Osmana Mehmedagića zatraži činjenice o zabrani ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu, a ne od Izvršno-obavještajnog odbora.

Nesnalažanje i grubo “gaženje” zakona u sistemu rukovođenja bezbjednosnim sektorom, odlike su bh. vlasti u slučaju “Prilepin”, koji bi mogao da preraste u međunarodni skandal. Ruska strana i dalje čeka zvaničnu informaciju zbog “rampe” Zaharu Prilepinu, a kako stoje stvari neće je ni dobiti, jer Izvršno-obavještajni odbor neće zasjedati po zahtjevu ministra Igora Crnatka.

“Obavještajno bezbjednosna agencija BiH nema obavezu da nam prezentuje takve liste , to je operativni rad OBA u koji se ne miješamo. Što se tiče upita Crnatka, on treba na bazi Ugovora MIP-a i OBA da se direktno obrati direktoru OBA i nije nam jasno zbog čega je zahtjev upućen IOO”, rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Dok u Savjetu ministara odgovornost prebacuju jedni na druge, u Srpskoj insistiraju na potpunom rasvjetljavanju afere koja je uzdrmala bezbjednosni sektor u BiH i ugrozila dobre odnose sa Ruskom Federacijom.

Siniša Karan, generalni sekretar u Službi predsjednika Republike Srpske kaže da se ovdje radi o bezbjednosnom puču.

Poslanik SNSD-a u PDPS BiH Dušanka Majkić tvrdi da je plan zabrane ulaska ruskom piscu, osmljišljen u trouglu kojeg čine ministar bezbjednosti Dragan Mektić, direktor Službe za poslove strancima Slobodan Ujić i direktor OBA BiH Osman Mehmedagić.

“Zato je on svom stranačkom kolegi Slobodanu Ujiću, koji je šef Službe za strance objasnio šta treba da uradi Prilepin, ovaj je podnio po toj nekoj proceduri zahtjev OBA da to uradi. Kada se OBA saglasila, Ujić je potpisao rješenje o zabrani ulaska”, rekla je Majkićeva.

Ujić bez komentara. Bh ministar bezbjednosti prvo je govorio da ne zna ništa o zabrani ulaska, da bi juče, pak, potvrdio da je ipak dobro informisan. Za Zahara Prilepina kaže da je radikalni političar koji je nekoliko puta ilegalno boravio u BiH s namjerom da ruši opoziciju u Srpskoj.

“Samo je registrovan 2017. godine, imamo indicije kako je ulazio. Ulazio je tako da ne bude prijavljen na graničnim prelazima. Razrađivali su planove kako treba da razore opoziciju u Srpskoj. Posljednji takav sastanak bio je u Andrićgradu. Bili su Milorad Dodik i Kusturica”, rekao je ranije Mektić.

Emir Kusturica, osnivač Andrićgrada kaže da je Mektić naučio da laže i izgovara besmislice i to sve jednu za drugom, poput tih da su se Prilepin i predsjednik Republike Srpske Dodik nekada sreli i to još u Andrićgradu gdje su kovali planove da ruše opoziciju.

“Nikada Dodik nije bio sa Prilepinom u Andrićgradu, i mislim da se nikada u životu nisu ni sreli, ali za Andrićgrad odgovorno tvrdim da nisu”, istakao je Kusturica.

U Graničnoj policiji bez odgovora na Mektićeve prozivke da je Prilepin 20 do 30 puta ilegalno ulazio u BiH. Potvrdili su da nisu učestvovali u izricanju mjere zabrane ulaska ruskom piscu, koja je na snazi od marta. OBA je ranije saopštila da prisustvo Zahara Prilepina predstavlja prijetnju po bezbjednost zemlje i javni poredak u BiH. Teške kvalifikacije za pisca čija se djela prevode u nekoliko desetina zemalja.

RTRS