Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je Obavještajno-bezbjednosan agencija BiH bez kontrole i u potpunoj vlasti SDA, kao ratni AID.

– Rade šta hoće, zabranjuju svakom srpskom prijatelju da dođe, ali zato sa srpskim ministrima u Savjetu ministara i članom Predsjedništva /Mladenom Ivanićem/ pozivaju svakog srpskog neprijatelja, pa onda mi iz Republike Srpske moramo da reagujemo, kao što je predsjednik Dodik reagovao i spriječio dolazak /tzv. ministra inostranih poslova samoproglašenog Kosova/ Bedžeta Pacolija – rekao je Stevandić u Dnevniku 1 naše televizije.

On smatra da bi bilo dobro da je Ivanić reagovao u slučaju zabrane ulaska ruskom piscu Zaharu Prilepinu u BiH i da mu je omogućen dolazak.

Stevandić je rekao da je poziv Pacoliju za učešće na neformalnom ministarskom sastanku u Banjaluci pokazao da su ministri i član Predsjedništva BiH iz SzP htjeli da se dodvore međunarodnim faktorima koji podržavaju priznanje samoproglašenog Kosova.

– Kada smo mi u Republici Srpskoj reagovali, oni su pokušali da se “operu” iznoseći gnusne laži koje vrijeđaju inteligenciju građana i institucije Srpske i Srbije – naveo je on.

Govoreći o prisluškivanju zvaničnika Srpske i Srbije, Stevandić je rekao da je dokumente, koje je anonimno dobio, uputio u NSRS i o tome obavijestio ministre iz SzP i srpskog člana Predsjedništva BiH, ali da se oni nisu oglasili.

– Oni sve znaju i svjesno kriju, iako su dokumenti u njihovom posjedu. Time su prekršili zakon, jer nisu sproveli nikakvu istragu i nikoga nisu smijenili – istakao je on.

Stevandić je zaključio da su ovi događaji pokazali ko se za šta zalaže u Republici Srpskoj.

RTRS