Porodice ubijenih Srba u Bosanskom Petrovcu okupile su se danas kako bi odale poštu svojim najmilijima, te je u Hramu Svetog Petra i Pavla prvi put nakon rata služen parastos za stradale civile, a u isto vrijeme na 200 metara od njih Bošnjaci su slavili dan „oslobođena“ grada.

Parastosu je prisustvovalo preko stotinu Srba, a služili su ga sveštenici Eparhije bihaćko-petrovačke, uz blagoslov Episkopa Sergija.

Foto: Srpskainfo

Ovom događaju prisustvovala je delegacija Udruženja istoričara RS, pojedini odbornici iz Opštinskog vijeća Bosanskog Petrovca, ali se nije pojavio niko od zvaničnika iz Srpske i FBiH.

U operaciji „Sana 95“, koja se odvijala od 13. septembra do 12. oktobra 1995. godine predvodio je komandant Petog korpusa Armije RBiH Atif Dudaković, koga sumnjiče za ratne zločine na području Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta i Krupe na Uni.

Foto: Srpskainfo

On je hapšen u aprilu ove godine, ali je pušten da se brani sa slobode, a optužnica još nije podignuta. O zločinima nad Srbima svjedoči veliki broj snimaka, a posebno su upečatljivi oni na kojima Dudaković naređuje da bude spaljeno sve što je srpsko.

U četiri zapadnokrajiške opštine tog septembra ubijena su 293 civila. Najmlađa žrtva bila je devetogodišnja djevojčica iz Sanskog Mosta, dok je najstarija žrtva bila iz Bosanskog Petrovca i imala 99 godina.

Srpskainfo