Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković razgovarao je danas u Prijedoru sa šefom Misije OEBS-a u BiH Brusom Bertonom o opštoj bezbjednosnoj situaciji, posebno u svjetlu predstojećih izbora, te o saradnji sa organizacijama civilnog društva koje rade na pitanjima pomirenja, kao i o planovima za izgradnju spomen-obilježja ubijenoj djeci tokom rata.
Iz kabineta gradonačelnika saopšteno je da je Đaković upoznao sagovornika da je bezbjednosna situacija u gradu veoma povoljna, te posebno naglasio uspješno završenu turističku sezonu, bez narušavanja javnog reda i mira.

Đaković je delegaciju OEBS-a upoznao i o aktivnostima koje vodi sa predstavnicima civilnog društva, odnosno organizacijama koje zagovaraju izgradnju spomen-obilježja ubijenoj djeci tokom rata.

On je rekao da su razgovori o toj temi zakazani za novembar, a da će se o inicijativi i lokaciji za izgradnju spomenika ubijenoj djeci u svim ratovima izjasniti i odbornici Skupštine grada Prijedora.

“Učesnici sastanka saglasili su se da predizborna kampanja treba da bude fer i korektna, a izbori da u potpunosti izraze volju građana i njihovo demokratsko pravo da biraju svoje predstavnike koji će ih predstavljati na nivou Republike Srpske i BiH”, dodaje se u saopštenju.

U delegaciji OEBS-a bili su i Fermin Kordoba, direktor Odjeljenja za ljudsku dimenziju, Dmitrij Iordanidi, šef Terenske kancelarije Banjaluka i Aleksandra Popić, službenik za vladavinu prava, kancelarija Banjaluka.