Povećanje plata zdravstvenim radnicima za 25 odsto i ukidanje Zakona o platama, glavni su zahtjevi Strukovnog sindikata doktora medicine RS. Održali su polučasovni štrajk upozorenja.

“Tražimo vraćanje toplog obroka i regresa, koje mi nemamo, a sve države u Evropi imaju. Mi to imamo samo na papiru, nemamo u finansijama, ukidanje zakona o platama koji važi samo kod nas u Republici Srpskoj, donošenje novih zdravstvenih zakonskih akata, strukovnih kolektivnih ugovora i poboljšanje soci-ekonomskog statusa vezano za sve ovo,” rekao je Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine.

Štrajkači su poručili da idu i u generalni štrajk, ukoliko u roku od mjesec dana ne bude odgovora iz Vlade.

Ministar Dragan Bogdanić kaže da je današnje okupljanje zdravstvenih radnika bilo u službi politike. Zahvalio se svim zdravstvenim radnicima koji, kako je rekao, nisu nasjeli na uključivanje sindikata u politikanstvo i predizbornu kampanju.

“Ja kao ministar im obećavam da je Vlada radila i da će raditi i ova Vlada i buduće Vlade da poboljšaju uslove rada, primanja i sve ono što je potrebno našim zdravstvenim radnicima i da nemaju nikakvu dilemu da će tako biti. Onima koji su pokušali da u ovo vrijeme, 15-ak dana prije izbora, iskoriste zdravstvene radnike za nekakvo skupljanje političkih poena, to neka im služi na čast,” kaže Dragan Bogdanić, ministar zdravlja RS.

Sa juga Srpske, direktori Bolnice i Doma zdravlja u Trebinju poručuju da se mali broj medcinara odazvao štrajku. Ukupno devet odsto od 600 zaposlenih.

“Ni momenat ni trenutak nije sad za ove stvari, pogotovo da nikad bolji trenutka nije bio u Domu zdravlja kad su u pitanju zaposleni, a bilo je loših trenutaka, a nikom nije padalo napamet da izađe,” rekao je Vaso Mijanović, direktor Doma zdravlja Trebinje.

“Nama je cilj da novim projektima pospješimo i pružmo našim sugrađanima, kako u Trebinju tako u cijeloj Hercegovini, što bolju zdravstvenu zaštitu i da se manemo ovakvih dešavanja kao što je bilo ovo danas. To je očigledno stvar političke frustracije,” kaže Borislav Grubač, direktor Opšte bolnice Trebinje.

Oglasilo se i rukovodstvo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. Zahvaljuju se zaposlenima na ukazanom povjerenju i podršci, koji se, kako navode, ogledaju i u činjenici da se veoma mali broj radnika odazvao današnjem štrajku upozorenja. Navode i da je generalni direktor UKC-a Vlado Đajić, prilikom preuzimanja dužnosti u aprilu 2017. godine, istakao da će se za prava radnika i njihov položaj boriti bolje od bilo kojeg sindikata, te da je to i dokazao.

ATV