U naredna tri dana u Evropu stiže još jedan hladni talas, a meteorolozi kažu da može da se očekuje i prvi obilniji snijeg ove sezone.

Hladni front koji je došao sa sjevera već je zahvatio Alpe. Snijeg je već počeo da pada u nedjelju na zapadnim i severozapadnim dijelovima Alpa na visinama oko 2.500 metara nadmorske visne, a danas su padavine nastavljene i na nižim visinama, tačnije oko 2.000 metara.

Snijeg će danas padati i u Sloveniji, ali samo iznad 2.000 metara nadmorske visine, gde se može očekivati i do 20 centimenata.

Osetno zahlađenje osetiće se u Britaniji, Francuskoj i zemljama Beneluksa, a sutra se očekuje da na jugu Francuke i zapadu Meditearana bude “veoma hladne”. Drugi hladni talas dolazi poslije srijede i zahvatiće istočnu Evropu i Balkan.

– Očigledan je trend hlađenja – kaže Martin Mlinčak, iz NASA istraživačkog centra “Lengli”.

– Visoko iznad Zemljine površine, blizu ivice svemira, naša atmosfera gubi toplotnu energiju. Ako se sadašnji trendovi nastave, gornji slojevi atmosfere bi uskoro mogli postati rekordno hladni, najhladniji u kosmičkoj eri – kaže on.

Ove podatke otkrio je instrument “Sajber”, na NASA satelitu “Tajmd” (Timed), koji prati emisije ugljen-dioksida (CO2) i azot-oksida (NO), dve supstance koje igraju ključnu ulogu u energetskom bilansu vazduha od 100 do 300 kilometara iznad površine naše planete. Mjerenjem infracrvenog zračenja ovih molekula, “Sajber” može da utvrdi toplotno stanje gasa na samom vrhu Zemljine atmosfere, odnosno u sloju koji naučnici nazivaju termosfera.

– Termosfera se uvek hladi tokom Sunčevog minimuma i to je jedan od najvažnijih načina na koji 11-godišnji Sunčev ciklus utiče na našu planetu – objašnjava Mlinčak.

Kako se jedanaestogodišnji ciklus sunčanih promena približava kraju, termosfera je blizu toga da bude rekordno hladna. Mlinčak kaže da bi se to moglo dogoditi za nekoliko mjeseci.

Nedavne studije Mlinčaka i njegovih saradnika, pokazuju da stanje termosfere varira zavisno od Sunčevih ciklusa, a varijacije se mogu opisati uz pomoć pet jednostavnih izraza: “vrlo hladno”, “hladno”, “neutralno”, “toplo” i “vrlo toplo”. Dolazi period “vrlo hladno”, prenosi BLIC.RS