Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić i generalni menadžer kompanije “Šan-dong internešnal“ Јang Sju parafirali su, u Banjaluci, Ugovor o koncesiji za izgradnju auto-puta Banjaluka – Prijedor, koji će graditi ova kineska kompanija. Koncesija se dodjeljuje na 33 godine, uključujući i period izgradnje, a koncesionar se obavezao na plaćanje koncesione naknade. Vrijednost investicije je 297 miliona evra, a rok za završetak radova je pet godina.

Parafiranjem ugovora o koncesiji ostvareni su uslovi da kineski partner pokrene proceduru plaćanja koncesione naknade, a nakon izvršene uplate, konačan ugovor o dodjeli koncesije biće zvanično potpisan.

Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić je rekao novinarima da nisu potpisali konačan ugovor, nego ga parafirali zbog toga što nije uplaćena koncesiona naknada koja po našim zakonima mora biti uplaćena na dan potpisivanja.

“Kineska strana to ne osporava, nego je razlog u procedurama koje mora da prođe ova državna kompanija. Zbog toga smo ostavili razuman rok za uplatu koncesione naknade poslije čega će ugovor biti potpisan i postati punovažan”, rekao je Trninić.

Direktor preduzeća “Auto-putevi Republike Srpske” Dušan Topić ocijenio je da je danas veliki dan za Srpsku i preduzeće na čijem je čelu jer je ovo prvi koncesioni ugovor za izgradnju auto-puta.

“Otvaranjem auto-puta Banjaluka-Doboj i ovim ugovorom smo pokazali da možemo i znamo da izgradimo. Auto-put Banjaluka-Prijedor ćemo finansirati na novi način, putem koncesije. To je veliki izazov za nas, ali smo spremni da uđemo i u tu vrstu finansiranja novih projekata. Vjerujem da ćemo za pet godina imati još jednu svečanu ceremoniju puštanja u saobraćaj auto-puta Banjaluka-Prijedor”, istakao je Topić.

Prema ugovoru, koncesionar će projektovati, izgraditi, upravljati, održavati i finansirati izgradnju auto-puta Banjaluka – Prijedor čija će dužina biti oko 42 kilometra,  sa po dvije saobraćajne trake po smjeru, razdjelnim ostrvom i zaustavnim trakama. Prema generalnom projektu, na ovoj dionici biće izgrađeno sedam tunela i 35 mostova, s tri petlje i tri stanice za naplatu putarine, kao i sistem za upravljanje i kontrolu saobraćaja.

Projektom je predviđeno da u roku od dvije godine bude završeno projektovanje i ispunjavanje preostalih uslova koji podrazumjevaju i da organi Republike Srpske obave eksproprijaciju zemljišta.

Izgradnja bi, prema istom planu, trebalo da traje tri godine, a upravljanje i održavanje auto-puta narednih 30 godina tokom kojih je koncesionar odgovoran za nesmetano funkcionisanje i održavanje auto-puta.

RTRS