Lider “Mosta” Božo Petrov rekao je da je predsjednik Demokratskog fronta Željko Komšić izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH bošnjačkim glasovima, te kao takav ne smije biti primljen u Zagrebu.

“Dragi Hrvati u BiH, niste sami! Nametanje Komšića voljom bošnjačkih birača već treći put pokazuje nam bolnu činjenicu kako se Izborni zakon u BiH zloupotrebljava da bi se ukidala prava hrvatskom narodu”, napisao je Petrov na svom “Fejsbuk” nalogu.

Petrov navodi da Komšić, za razliku od sramotne saradnje koju je u prošlosti imao sa određenim hrvatskim političarima, ne smije biti primljen u Zagrebu kao predstavnik Hrvata, jer on to nije”.

On je poručio da je vrijeme da se Hrvatska ponaša suvereno i da ispunjava svoju ustavnu dužnost kada je riječ o zaštiti Hrvata u BiH.

“Hrvatska je članica EU više od pet, a NATO-a više od devet godina. Takva spoljnopolitička pozicija mora biti iskorištena kako bi se ovog puta svijetu pokazalo šta Hrvati u BiH prolaze, s ciljem pronalaženja rješenja i prestanka kolektivne i sistemske, višedecenijske majorizacije Hrvata u BiH”, rekao je Petrov.

On je pozvao sve političare da se zauzmu za Hrvate u BiH, bez obzira na političke poglede, ideološke stavove i različitosti među njima.

“Svi zajedno strateški i konkretno stanimo u zaštitu Hrvata u BiH. Očekujem i da hitno na tematskoj saborskoj sjednici usaglasimo početne korake međustranačkog djelovanja i komuniciranja u vezi sa ovim problemom, jer tako u Evropi u 21. vijeku treba štititi demokratiju, pravo glasa i dostojanstvo jednog evropskog naroda”, napisao je Petrov.

SRNA/ATV