Zašto Јutjub cenzuriše pjesmu Beogradskog sindikata i etno-grupe Trag “Dogodine u Prizrenu”? Kome smeta istina o stradanju srpskog naroda i da li su žrtve jednog naroda manje vrijedne, pita Valentina Milekić, umjetnički rukovodilac etno-grupe Trag.

Milekićeva za RTRS kaže da je pjesma posvećena nevinim žrtvama na Kosmetu, te da svijet ima pravo da čuje istinu o srpskom stradanju.

– U roku od dva dana od objavljivanja pjesme dobili smo opomenu od Јutjuba da je sadržaj uznemirujući i da će najvjerovatnije biti uklonjen. Nisu je uklonili, ali su je limitirali, ograničivši vidljivost sadržaja. Ne znamo hoće li je ukloniti ili ne, ali se postavlja pitanje kome smeta istina – kaže Milekićeva.

Ona ističe da svjetska javnost ima pravo da čuje drugu stranu priče o Srbima i da sadržaji poput ovog doprinose razbijanju stereotipa o srpskom narodu, što očigledno nekome ne odgovara.

– Vjerovatno je to sadržaj koji će uznemiriti svakog normalnog čovjeka u svijetu, kome se godinama servira “istina” u kojoj se Srbi etiketiraju kao genocidni – navodi Milekićeva.

Ona kaže da možda treba da zahvale Јutjubu, jer se pjesma sada pjeva još jače i glasnije i poručuje da postoje i drugi načini na koje istina može da dopre do javnosti.

Uz odobrenje etno grupe Trag, spot za pjesmu “Dogodine u Prizrenu” objavljujemo na našem portalu:

RTRS