U voćnjacima Prijedora nikada više plodova, otežale grane savijene su do zemlje, voćari zadovoljni

U prijedorskim voćnjacima jabuke su rodile kao nikad dosad. Grane, otežale od ploda, savijene su do zemlje, a berba se bliži kraju. Srećom, vreme ide naruku beračima.

Voćari kažu da ranijih godina nije bilo ovoliko roda. Istina, i ove godine bilo je leda pod Kozarom, ali u selima koje nije pogodio grad ne pamte ovoliki rod. Tako je i u Gornjim Rasavcima kod Prijedora.

– Mi živimo od voćarstva i ove godine mislimo da ćemo imati čak 50 tona jabuka. Mnogo smo radili, ne pamtimo kada je voćnjak bio ovoliko rodan – kaže Milka Jeftić, voćar iz Gornjih Rasavaca.

Milkina porodica živi od voćarstva. Imaju čak 3.500 stabala jabuke, ali su nezadovoljni otkupnom cenom, od 10 do 12 pfeniga po kilogramu. Plaše se da neće moći da vrate uloženo.

– Samo za održavanje i tretiranje voćnjaka ove sezone smo potrošili oko 6.000 KM. Prethodnih godina bilo je mraza, pa leda, a sada, kada je baš rodilo, nemamo računicu niti kome da je prodamo – kaže Milkin sin Bojan Jeftić.

Jeftići, inače, poseduju i sertifikat za izvoz voća.

U Udruženju voćara tvrde da lokalnim voćarima nedostaju hladnjača i skladišni kapaciteti, priznajući da su plasman i otkupna cena najveći problem. Nezadovoljni su iz istih razloga i proizvođači dunje.

Novosti.rs