Predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Marko Pavić istakao je da je ova partija ostvarila najbolji izborni rezultat do sada, te da on odgovara planu o osvajanju 100.000 glasova i 12 do 15 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
“DNS je ostvario sve predizborne ciljeve. Za sada imamo 13 poslanika u Skupštini i oko 98.000 glasova, a zajednički kandidati za predsjednika Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH su pobijedili”, istakao je Pavić.

Komentarišući ocjene da su pojedinci iz DNS-a tokom izbora radili protiv interesa vladajuće koalicije SNSD-DNS-SP, Pavić je rekao da su smjene obavljene mimo znanja rukovodstva DNS-a, da im nije jasno ko ih je tražio i provodio, niti je stiglo objašnjenje za takve poteze.

On smatra da smjene kadrova DNS-a nisu izvršene zbog slabih rezultata, jer su ljudi koji su predmet smjena, u okviru koalicije, ostvarili dobre rezultate i iznijeli kampanju u mnogim opštinama i gradovima Srpske.

“Ovdje je riječ o nekoj drugoj pozadini koju nismo ispitivali”, kaže Pavić.

On je poručio da će DNS zaštititi svoje kadrove, tvrdeći da je DNS vrlo savjesno uradio svoj koalicioni dio posla i ponašao se prema ranijim dogovorima.

“Teško ću se odreći bilo kog čovjeka koji je postigao dobar rezultat”, ponovio je Pavić i naglasio da u vladajućoj koaliciji mora biti povjerenja i tolerancije.

On je izrazio nezadovoljstvo načinom smjenjivanja i naglasio da je u razgovorima sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom dogovoreno da toga više neće biti bez dogovora predsjednika ili organa dvije partije, kao i da će se ići u pravcu formiranja vlasti u Republici Srpskoj i BiH.

“Nakon Kolegijuma DNS-a, koji smo održali prije nekoliko dana, i zaključka da se obave razgovori sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, taj razgovor je u dva navrata obavljen. Zajednički smo dogovorili određene procedure i da nema više smjena bez dogovora dva predsjednika ili organa dvije stranke”, rekao je Pavić novinarima u Banjaluci nakon sjednice Predsjedništva DNS-a.

On je ocijenio da je razgovor sa predsjednikom SNSD-a relaksirao odnose dvije stranke i dva značajna koaliciona partnera. “Zaključak je da dalje idemo u stvaranje uslova za razgovore o formiranju vlasti u Srpskoj i BiH”, rekao je Pavić.

On je istakao da DNS nema razloga da odustane od premijerske pozicije u budućoj Vladi Srpske, jer je to, kako kaže, dio ranijeg dogovora u okviru vladajuće koalicije.

Pavić je naglasio da je na današnjoj sjednici izraženo puno jedinstvo članova tog tijela, što DNS-u garantuje budućnost i da će ta stranka biti jedan od “stabilizatora” ukupnih odnosa u Srpskoj i BiH.

On je ponovo demantovao informaciju koju su prenijeli pojedini mediji da razmišlja o ostavci na mjestu lidera partije.

Kada je riječ o odluci Vlade Srpske o davanju saglasnosti Investiciono-razvojnoj banci /IRB/ za prodaju akcija Rudnika željezne rude /RŽR/ “LJubija” putem aukcije, Pavić je rekao da se DNS principijelno ne slaže sa takvim načinom prodaje, ali da sada nisu u mogućnosti da utiču na takav način prodaje.

Sjednici su prisustvovali i zamjenik predsjednika DNS-a Nedeljko Čubrilović, generalni sekretar Dragutin Rodić i ostalo rukovodstvo partije.