Unapređenje urbanizacije, obavijenje privredne djelatnosti, korištenje prirodnih resursa – iako je sve to neophodno za dobrobit društva, za posljedicu ima ugrožavanje osnovnih elemenata životne sredine – vazduha, vode i zemljišta.

Ekološki inspektor Darko Dragić ističe da je fokus rada inspekcije trenutno usmjeren ka problemu zagađenja zvorišta i površinskih voda. Stanje ekološke svijesti građana veoma je malo, tvrde ekolozi. Dragić je istakao da nekontrolisana eksploatacija mineralnih sirovina, nezakonita sječa šume kao i neadekvatna upotreba hemijskih sredstava uveliko narušavaju strukturu zemljišta, čime se zagađuje voda i vazduh.

Prvi koraci u zaštiti životne sredine su dugotrajan rad na podizanju ekološke svijesti na globalnom nivou govoreći o globalnom zagrijavanju atmosfere i smanjivanju ozonskog omotača, na regionalnom o „kiselim kišama”, zagađenju podzemnih voda, izlijevanju ulja i nafte, a na lokalnom o zagađenju vode, vazduha kao i o neadekvatnom odlaganju različitih vrsta otpada.

I.P./Kozarski