U čast najmlađem vojniku i odlikovanom borcu vojske Republike Srpske, u proteklom odbrambeno – otadžbinskom ratu Spomenku Gostiću, oslikan je mural na zidu Doma kulture u Kozarskoj Dubici. Mural je djelo umjetnika Vojina Milojkovića iz Kragujevca, a nalazi se u blizini murala koji je posvećen narodnom heroju, majoru Milanu Tepiću.

Vojin Milojković kaže da nije ostao ravnodušan kada je čuo tešku životnu priču Spomenka Gostića i zato je odlučio da bude autor murala kojeg je naslikao za šest dana.

Milojković je rekao da je izgradnja murala bila poprilično zatjevna ali je, kako kaže, svaki tok radnje i procesa bio vrlo zanimljiv tako da se umor nije ni osjetio.

Prije nepune dvije godine u Kozarskoj Dubici premijerno je prikazan dokumentarni film autora Mile Savića posvećen Spomenku Gostiću. Tako se i rodila ideja da mural krasi jednu od dubičkih fasada.

“Ne smijemo zaboraviti da je Kozarska Dubica dala narodnog heroja Milana Tepića i obaveza je svih nas da se nikada ne zaboravi”, kaže Dijana Kondić, direktorka Centra za informisanje i kulturu Kozarska Dubica.

“Ovaj mural nije veličanje rata, ovo je jedno sjećanje da nikada ne zaboravimo najmlađeg odlikovanog borca vojske Srpske koji je dao svoj život za Republiku”, istakao je Dragan Јaćimović, pomoćnik ministra za sport u Vladi Republike Srpske.

Spomenko Gostić rođen je 15. avgusta 1978. godine u Doboju, a poginuo je 20. marta 1993. godine na Ozrenu.

Vojsci se pridružio kao siroče 1992. godine na planini Ozren, obavljao je dužnost kurira i sa konjima razvozio hranu i izvlačio ranjenike, te je dva puta lakše ranjen. Spomenko je odlikovan medaljom Zasluga za narod.

RTRS