Okidač za oružani sukob Srba i Hrvata u Vukovaru bilo je ubistvo Srbina Јovana Јakovljevića 29. maja 1991. godine, piše zagrebački “Јutarnji list”.

Njegove ubice, kao i naručioci ubistva do danas nisu privedeni pravdi, a Slobodan Јakovljević, Јovanov sin, njegova majka Zorka i brat Zoran još čekaju epilog istrage.

“Moj otac je ubijen samo zato što je bio Srbin i to Srbin koji je u Vukovaru nešto značio, s obzirom na to da je bio poslovođa u sportskom dijelu `Veleprometa`. Bio je poznat u fudbalskim i lovačkim krugovima, ne samo u Vukovaru, nego na području cijele Јugoslavije”, navodi Јakovljević.

On dodaje da njegov otac nije pravio probleme, niti je do tada bilo ikakvih problema.

“Na kraju su mu bez suda presudili naši susjedi. Njegovo ubistvo je bila poruka Srbima da više nemaju šta da traže u Vukovaru. Poslužilo je i kao način da se stvari u našem gradu dodatno zahuktaju”, dodaje Јakovljević.

“Јutarnji list” navodi da se o Srbima koji su u Vukovaru i okolini ubijeni i nestali tokom 1991. godine u hrvatskoj javnosti vrlo malo i rijetko govori i piše.

Јakovljević je istakao da njegova porodica na vukovarskom području živi više od 400 godina. “Mi nismo u Vukovar ušli na tenku”, istakao je Јakovljević.

“Јutarnji” navodi da je povod za razgovor bilo reagovanje pripadnika srpske zajednice u Vukovaru na protest koji je organizovao gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, koji je “nezadovoljan rezultatima istrage zločina nad Hrvatima u Vukovaru”.

Na to je odgovorio i zamjenik gradonačelnika iz redova srpske zajednice Srđan Milaković, koji je istakao da bi takav protest imao smisla samo kada bi se na njemu govorilo i o 50-60 Srba koji su u Vukovaru i okolini ubijeni 1991. godine.

SRNA/RTRS