Holandske vlasti obavijestile su bošnjačkog oficira za vezu sa Haškim tribunalom Amira Ahmića da je izgubio imunitet i da ga više neće smatrati diplomatskim licem zbog prestanka postojanja ovog suda, ali je on i dalje u Hagu, ikao se ne zna u kojem svojstvu, piše “Dnevni avaz”.

Ahmić je u decembru 2017. godine dobio obavještenje da u roku od tri mjeseca napusti prostorije koje je koristio kao oficir za vezu, a rok je istekao krajem marta ove godine.

Kako list saznaje, Ahmić je ostao u Hagu gdje boravi već skoro 20 godina, ali nije jasno u kojem svojstvu.

U Ministarstvu inostranih poslova BiH kažu da on nije zaposlen u ovoj instituciji, već u Predsjedništvu BiH na čijem je platnom spisku.

“Za njega je direktno zadužen Bakir Izetbegović, kao bošnjački član Predsjedništva BiH, tako da on nama nije dužan da se javlja niti nas obavještava, ali smo čuli za taj slučaj”, rečeno je u ovom ministarstvu.

S obzirom na to da Ahmić za svoj rad ili nerad odgovara direktno Izetbegoviću, jasno je da je svoj boravak u Hagu produžio na njegov pristanak ili po njegovom naređenju, navodi “Dnevni avaz”.

Kao jedan od razloga zbog kojeg je Ahmić ostao u Holandiji spominje se Nedžad Herenda.

“Ovaj bivši pripadnik terorističke organizacije `Ševe` bio je zadužen za likvidacije po narebi bošnjačkog političkog vrha i direktni je svjedok brojnih kriminalnih dešavanja sa kojima se povezuje i Izetbegović”, piše “Avaz”.

Za Herendom je raspisana i međunarodna potjernica, ali je pravosuđe u Holandiji odbilo njegovo izručenje i tako je spriječeno njegovo svjedočenje od kojeg strahuju pojedinci, među kojima je i Izetbegović.

List podsjeća da je Ahmić prije i tokom rata prvo bio zaposlen u Službi državne bezbjednosti BiH, a nakon toga u Agenciji za istraživanje i dokumentaciju /AID/, odnosno bošnjačkoj tajnoj službi, a agent iste službe bio je i Herenda.

Ahmić je odigrao posebnu ulogu u istorijskoj laži Izetbegovića “da je osigurano sve za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid”, ali se na kraju sve ispostavilo netačnim.

SRNA/ATV