Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske i novoizabrani srpski član Predsedništva BiH, ocenio je da je pobeda kandidata SNSD-a na opštim izborima „briljantna“ i da „govori o našoj snazi“.

– Birači su na izborima ocenili i moj rad i rad Željke Cvijanović. Ovo je bila najmasovnija i najveća pobeda. I ja i Željka smo glavne protivkandidate ostavili daleko iza sebe, Ivanić je imao 80.000 glasova manje od mene, a Željka je pobedila Vukotu Govedaricu sa 35.000 glasova razlike. To dovoljno govori o tome kome građani Srpske veruju.

Čime ćete se rukovoditi u Sarajevu?

– Moj primarni interes je da tamo predstavljam Republiku Srpku i Srbe. Srpski narod, koji me je izabrao, traži da se borim za RS, za njenu neupitnost, i to ću neumoljivo raditi. Tražiću i demilitarizaciju BiH. Ova vojska nikome ne služi i to je bacanje novca građana.

Izjavili ste i da ćete tražiti konačno rešavanje napada na Aleksandra Vučića u Srebrenici?

– Sramni pokušaj ubistva Aleksandra Vučića ostao je nerešen zato što to nisu hteli sarajevski krugovi, podržani srpskim poltronima. Oni koji su to mogli da reše – nisu, i veoma ću energično postaviti i tražiti da se reši to pitanje. Policija Republike Srpske je to istražila i kada je dokumentacija predata u Sarajevo, onda je nestala.

Značka za Putina

Dodik je za „Alo!“ ispričao i kako se ruski predsednik Vladimir Putin nedavno okitio srpskom zastavom!

– Razgovarali smo uoči izbora i Putin mi je tada poželeo sve najbolje na izborima. Znao sam da je njemu rođendan baš na dan izbora i kao mali dar sam mu dao značku sa srpskom zastavom. On ju je odmah stavio na svoj rever i rekao: „Spasibo“ – preneo je Dodik i najavio da će pozvati Putina u Banjaluku na otvaranje srpsko-ruskog kulturnog centra, koji se trenutno gradi.

Kako ćete sarađivati sa Džaferovićem i Komšićem, s obzirom na njihove stavove i ratnu prošlost?

– Njihova prošlost se zna. Džaferović je bio svedok ubistava Srba, koja nije sprečio, iako je kao načelnik Centra bezbednosti Zenica to mogao. Komšić je nosilac Zlatnog ljiljana za zalaganje u borbi protiv Srba. Nemam ja potrebe da sa njima sarađujem, ima poslovnik o radu, koji će se morati promeniti jer ga je nametnuo visoki predstavnik. Zastava Republike Srpske mora da bude tu, jer ja sam srpski predstavnik iz RS i zato ću odmah na prvoj sednici Predsedništva tražiti promenu poslovnika.

Pritisci na vas ne jenjavaju, prete vam novom optužnicom protiv vas, koja se priprema u Sarajevu?

– To je tačno. Iz američke ambasade u Sarajevu stalno se vrši pritisak. U Tužilaštvu BiH su godinama sedeli američki ljudi. Hasan Pleh, koji je američki državljanin, bio je glavni za odlučivanje ko će biti optužen. Imamo sada neke „važne“ Srbe u Sarajevu, kojima obećavaju imenovanje tužioca pod uslovom da odmah podignu optužnicu protiv Milorada Dodika.

Imali ste susret sa Draganom Čovićem, koji je rekao da se vlast u BiH ne može formirati dok se ne promeni izborni zakon?

– Čović vodi borbu za Hrvate i verovatno će biti problema oko formiranja vlasti u Federaciji i BiH. Mi u Republici Srpskoj brzo ćemo formirati našu vlast. Samo treba da se zvanično proglase rezultati izbora i mi ćemo u zadatim rokovima formirati skupštinu, vladu, sve organe i usvojiti budžet za iduću godinu. SNSD će predvoditi Vladu RS kao i do sada. Naša koalicija traje 20 godina, ali bilo je nekih ljudi koji su se pokazali nekorektnim u izborima i mi ne želimo da ih vidimo u koaliciji. Mangupa ima i u DNS-u i u SNSD-u. Nekoliko njih je već smenjeno, još neki su na dnevnom redu. Elementarna stvar je da se poštuje koalicioni dogovor, što pojedinci nisu činili. To nećemo da tolerišemo. Do kraja ćemo to raščistiti.

Angela nije fer prema Srbiji

– Na prostoru Balkana se preteralo na štetu Srba. U Crnoj Gori i Makedoniji nam otimaju crkve. U Hrvatskoj nam falsifikuju istoriju, veličaju Stepinca, a napadaju Aleksandra Vučića, čiju politiku ja podržavam. Albanija i Kosovo se uz prećutnu podršku Zapada integrišu!? Iz Nemačke poručuju da je Kosovo završena priča!? Ne može čovek koji se ovde ozbiljno bavi politikom da ne uvaži šta misli Angela Merkel, ali to što Nemačka zastupa nije korektno i nije fer prema Srbiji – ocenio je Dodik.

ALO