Ako je Mitrovdan sunčan, zima će biti blaga!

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ proslavlja danas praznik Svetog Dimitrija Solunskog, u narodu poznat kao Mitrovdan, u znak sjećanja na stradanje i smrt ovog svetitelja.

Ovaj svetac je život okončao u tamnici 306. godine kao borac za hrišćansku vjeru.

Dimitrije je rođen u Solunu u trećem vijeku poslije Hrista za vrijeme cara Maksimilijana. Kada je od cara dobio naređenje da progoni hrišćane, on se na to nije obazirao već je javno propovijedao hrišćansku vjeru. Cara su obavijestili o neposlušnosti Dimitrijevoj, koji je preobraćao narod u hrišćanstvo.

Kada je car čuo da je solunski komandant i sam hrišćanin, naredio je da ga bace u tamnicu gdje je mučen, a potom pogubljen. Solunski hrišćani su ga tajno sahranili, a na mjestu njegovog groba kasnije je podignuta crkva. Sveti Dimitrije je proglašen zaštitnikom grada Soluna.

Crkveni spisi navode da se Sveti Dimitrije mnogo puta javljao i spasavao grad od zemljotresa i nesreća. I danas se vjeruje da je čudotvorna snaga njegovih moštiju izliječila mnogobrojne bolesnike.

Prema narodnom predanju i žitijima svetaca, Dimitrijev grob je odisao bosiljkom i smirnom, pa je zato taj svetac nazvan Mirotočivi.

Kult Svetog Dimitrija veoma je živ i kod Srba, a u srednjovjekovnoj Srbiji posvećeni su mu mnogobrojni hramovi, uključujući i crkvu u Pećkoj Patrijaršiji i kapelu u manastiru Visoki Dečani.

Običaj je kod našeg naroda da se na Mitrovdan otpuštaju sluge kojima je istekao ugovor i iznajmljuju novi. Ovaj dan je legendaran i po tome što su se hajduci tada rastajali da bi negdje prezimili zimu i ponovo se sastali o Đurđevu danu sljedeće godine.

Uoči Mitrovdana i Đurđevdana treba da je svako kod svoje kuće, jer ko tada ne bude kod svoje kuće, taj će se preko cijele godine noćivati po tuđim kućama.

Za Mitrovdan se vjeruje i da predskazuje kakva će biti zima. Ako je dan sunčan, zima će biti blaga, sa malo izuzetno hladnih dana. Ako na Mitrovdan padne snijeg, vjeruje se da će se zadržati sve do aprila.

U Srbiji postoji i vjerovanje da na Mitrovdan ne treba grditi malu djecu, koliko god da su pogriješila ili bezobrazna, jer će navodno onda cijele godine biti nestašna.

SRNA

Preporuka

“DŽEP MI BIO PUN, A DUŠA PRAZNA” Mustafa Ogorinac ...
views 255
Američki pasoš važeći do 2027. godine Mustafa Ogorinac (67) iz Kozarske Dubice čuva kao uspomenu na desetogodišnji boravak u ovoj bogatog i moćnoj drž...
Srpska pravoslavna crkva proslavlja Bogojavljenje
views 18
Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjer...
“Bog se javi! Vaistinu se javi”: Sutra...
views 221
Krst, voda, ogledalce, testo - tradicija našeg naroda je za ovaj praznik prebogata Bogojavljenje se slavi 19. januara Foto: Wikimedia Commons ...
Monah Arsenije Jovanović: Problem u porodici nasta...
views 476
Kada kod mene dođe neki mlad čovek sa problemima, molitva je vrhovna terapija. Mi imamo fiziološki i duhovni imunitet. Duhovni imunitet brani nas od d...
6 narodnih vjerovanja na Bogojavljenje: U ponoć ob...
views 153
Bog se javi!" - "Vaistinu se javi." - drevni je pozdrav kojim pravoslavni hrišćani obeleževaju Bogojavljenje - jedan od 15 najvećih praznika Bogoja...
BOGOJAVLJENSKA NOĆ: Obavezno ostanite budni do pon...
views 1263
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Krstovdan, veliki hrišćanski praznik. Iako je nekada proslava podrazumevala veliki broj ritala i narodn...