Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i danas je ponovio da želi reprezentaciju Srpske u kojoj nema mjesta za one koji su u protekle četiri godine u zajedničkim institucijama i Savjetu ministara skrnavili Republiku Srpsku. Pozvao ih je da podnesu ostavku.

Dan nakon što je najavio da će preduzeti mjere za smjenu kadrova u Sarajevu, predsjedavajući Predsjedništva pozvao ih je na moralnu odgovornost.

– Јa ih sve pozivam da podnesu ostavke. Neki od njih možda mogu da ostanu. To ćemo da vidimo. Oni koji to ne učine, naći ćemo načina da ih sklonimo sa dužnosti. Ne želim da provodim nikakvu silu, ali mislim da je to pristojno, pošto je pobijedila ova politika koju je narod dao – rekao je Dodik

Za one koji se u protekle četiri godine nisu ogriješili o Srpsku, možda i bude mjesta, kaže Dodik. Kategoričan je – mjesta nema za one koji su je skrnavili.

– Recimo, ovi iz obavještajne službe, to mora sve da ide tamo. Oni koji su dozvolili da se prati državno rukovodstvo Srbije i da se prati rukovodstvo Republike Srpske, kroz operativne naloge te službe i da ništa ne učine, a došli su na mandatu i podršci srpskog naroda i Republike Srpske, ne mogu da ostanu tamo – naveo je Dodik.

Došlo je vrijeme da se razjasne uloge kadrova Saveza za promjene u prethodnom periodu, koji su, prema riječima Staše Košarca (SNSD), bili u funkciji potreba stranaka iz FBiH. Osim što su ignorisali institucije Srpske, oni su, ističe Košarac, ušli u matricu osporavanja Republike, stavljajući je u podređen položaj.

– Postoji potreba i za smjenom direktora i zamjenika direktora agencija na nivou BiH. Јedan dio ih je još u mandatu, pa će se tražiti rješenje da bi prestali da svojim djelovanjem Srpskoj nanose finansijsku i političku štetu – rekao je Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Izvjesno je da će o nekim kadrovima odlučivati budući Savjet ministara, a o nekima Parlamentarna skupština, zavisno od toga ko ih je imenovao. Osim, ako ne podnesu ostavku.

RTRS