Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je pismo predsjednika Republike Francuske Emanuela Makrona u kome mu se lično zahvalio na prisustvu u Parizu na ceremoniji, kojom je obilježena stogodišnjica primirja u Prvom svjetskom ratu.

Makron je u pismu naveo da zna koliko je srpski narod propatio tokom Prvog svjetskog rata, podnijevši strašne žrtve od više od milion i dvije stotine hiljada ljudi, što je činilo gotovo trećinu stanovništva.

“Želim da odam priznanje njihovoj borbi na strani saveznica, a posebno Francuske na Solunskom frontu, o kome se ne tako često govori, iako je bio odlučujući za okončanje tog razarajućeg sukoba”, navodi se u pismu koje je dostavljeno Kancelariji predsjednika Republike Srbije.

Makron je napisao da želi da predsjednik Aleksandar Vučić i srpski narod budu u potpunosti uvjereni u njegova zalaganja da se ukaže čast i oživi ovo sjećanje, kao što će to zajedno učiniti prilikom njegove posjete Srbiji 5. i 6. decembra ove godine.

“Izražavam želju da obilježavanje bratstva po oružju naših dviju zemalja i žrtve naših vojnika posluže kao osnova za novo zajedničko nastojanje naših dviju država u okviru strateškog parnerstva, kako bismo još više unapredili saradnju, evropske vrijednosti i regionalnu stabilnost”, istakao je Makron.

Zahvalio je na Vučićevom nedavnom pismu u kome mu je ukazao na doprinos Vlade Republike Srbije razvoju nastave francuskog jezika i multilateralne frankofone saradnje.

“Stalno angažovanje Vaše zemlje tokom jedanaest posljednjih godina u svojstvu člana posmatrača Međunarodne organizacije frankofonije ušlo je u novu etapu na samitu u Јerevanu u oktobru ove godine, kada ste jednoglasnom odlukom dobili status pridruženog člana. Francuska je podržala ovaj izbor i ja ponavljam našu volju da Vam pomognemo na putu promovisanja francuskog jezika u Srbiji i vrijednosti koje su nam zajedničke, na čemu sam Vam veoma zahvalan”, rekao je Makron.

“U očekivanju da se sa Vama uskoro ponovo sretnem, molim Vas, gospodine predsjedniče, da primite izraze mog dubokog poštovanja”, navodi se u pismu Makrona Vučiću.

RTS