Predsjednik Regionalnog odbora SDS Sarajevsko-romanijske regije Milovan Bjelica ocijenio je da se podnošenje ostavki i unutarstranački izbori u SDS-u izbjegavaju, a predsjednik stranke Vukota Govedarica smatra da nema podršku Skupštine i zato iz SDS-a isključuju ljude koji su javno iznosili svoje mišljenje.

“Oni sada prijete ljudima, upozoravaju ih i primoravaju da ćute. Misle da je stranački pečat sveti gral, koji će sačuvati pozicije isključivanjem svih koji imaju kredibilitet, stav i mišljenje, a ne vide da će ostati bez članova i poslanika i da će ovakvim radom i ostankom na čelu SDS-a na narednim opštim izborima, a prije toga i na lokalnim, doživjeti katastrofu i ući u istoriju kao rukovodstvo državotvorne stranke koja nije prešla cenzus, te nakon toga možda i nestati”, navodi Bjelica.

On ističe da se to ne smije dopustiti i da ne može da ćuti i pusti da “ode niz vodu” 28 godina rada, izgrađivanja stranke, od mjesnih i opštinskih odbora do gradskih i republičkog.

“Njima smeta kontinuitet i svaki snažan član stranke. Odrađuju to mnogo bolje od svih visokih predstavnika. Zaključili su to strani i nedobronamjerni faktori koji su ranije SDS napadali direktno, a sada koriste upravo članove SDS-a”, naveo je Bjelica u pisanoj izjavi.

On naglašava da od članstva i sipmatizera dobija poruke da treba da se kandiduje za predsjednika SDS i da zbog njegovih jasno formulisanih i izrečenih stavova podršku dobija od odbornika i skupštinske većine na Sokocu, odbornika u Skupštini Grada Istočno Sarajevo i velikog broja članova i funkcionera iz Izborne jedinice osam.

“Lično mislim da na unutarstranačkim izborima treba da bude više kandidata – tu je i Milan Miličević, Mićo Mićić i mnogi drugi. Stranka bi pokazala istinsku demokratiju kada bi imala tri ili četiri kandidata na izborima za novog predsjednika stranke”, navodi Bjelica.

On je uvjeren da se sa kursa i borbe za pravu politiku SDS sišlo zbog pojedinaca kojima je lično iznad javnog, a materijalno iznad Republike Srpske, pa potom i stranke, dodajući da je sa partiotskog pristupa politici u SDS-u skrenuo prvo Mladen Bosić, a potom i Govedarica.

Bjelica ističe da su u stranku voljni da se vrate mnogi koji su napustili SDS ili samovoljom predsjednika istjerani, te za to očekuje podršku velikog broja pripadnika Boračke organizacije, porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, oficira Vojske Republike Srpske, pripadnika MUP-a, potomaka osnivača stranke i drugih.

“Ne želimo stranku koju podržavaju i kojom mešetare neki blogeri i nazovi novinari bez patriotizma i bez kredibiliteta”, navodi Bjelica.

On se pita da li se mogu ignorisati stavovi članova i simpatizera stranke da je politika koju su provodili pojedini SDS-ovi ministri nanijela
nemjerljivu štetu, i na prethodnim lokalnim, i na nedavno održanim opštim izborima, i da li je SDS zbog njihovih nastupa navukao gnjev patriotski nastrojenih birača.

“I na kraju ključno pitanje je – možemo li nastaviti dalje sa predsjednikom stranke koji kaže da mu je drago što nije pobijedio na izborima, jer da je pobijedio, Beograd, odnosno /predsjednik Srbije Aleksandar/ Vučić bi na njega vršili pritisak da formira srpski blok u BiH”, naveo je Bjelica.

On kaže da još očekuje odgovor na zahtjev za održavanje vanredne Skupštine SDS-a, koji je potpisalo 150 članova, a koji je predat na sjednici Glavnog odbora stranke 17. novembra u Istočnom Sarajevu.

Bjelica ističe da potpisnici zahtjeva za vanrednu Skupštinu ne žele da čekaju 12. decembar, kada je “predsjednik u ostavci” rekao da će biti održana redovna Skupština, ističući da sumnja u tu riječ.

“Govoriti kako nema dovoljno potpisa i kako ima punu podršku i povjerenje je najblaže rečeno smiješno”, navodi Bjelica i dodaje da su obećanja iz predizborne kampanje Govedarice zaboravljena i pogažena i da lider SDS-a “sada svoj petokorak provodi unutar stranke”.

On ističe da je neophodno održati Skupštinu stranke na kojoj će se “pogledati u oči”, zatražiti izvještaji o donacijama, troškovima kampanje i finansijskom stanju stranke.

SRNA/RTRS