Izjave zvaničnika samoproglašenog Kosova ponovo su zapalile region.

Evner Hodžaj, zamjenik premijera institucija samoproglašenog Kosova, zagrebačkom “Verečnjem listu” izjavio je da je u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori razgovarao o osnivanju pakta protiv Srbije.

Ovakva izjava predstavlja neprijateljski akt protiv Srbije i njenih građana, stav je Beograda koji očekuje da se o ovakvim izjavama odrede i lideri zemalja sa kojima je Hodžaj razgovarao.

Svima je jasno da je Srbija faktor destabilizacije regiona – ovom izjavom zamjenik predsjednika Vlade samoproglašenog Kosova, Enver Hodžaj, pojasnio je namjeru Prištine da zajedno sa Hrvatskom, Makedonijom i Crnom Gorom osnuje pakt protiv Srbije kojim bi se suprotstavio Beogradu, prenose Večernje novosti.

On tvrdi da Srbija nikada nije odustala od pripajanja Republike Srpske, te da cilj predsjednika Srbije, kada govori o razgraničenju, nije Kosovo, već Republika Srpska, kao, kako kaže, višestruko veća i ekonomski jača: Kad ne izaziva krizu sa Kosovom, onda je izaziva sa Hrvatskom ili pak Makedonijom ili Crnom Gorom. Srbija ima dobre odnose samo sa Republikom Srpskom… Zar to nije čudno? U nekoliko sam navrata za vrijeme boravka u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori razgovarao sa čelnicima tih država da osnujemo jedan pakt koji bi se suprotstavio Srbiji i njihovoj agresivnoj politici.”

Na ovakvu Hodžajevu izjavu iz Beograda oštra reagovanja. Hodžaju je mir glavni neprijatelj, a glavni cilj političke elite u Prištini jeste velikoalbanska dominacija u regionu – izjavio je šef Kancelarije za KiM Marko Đurić.

– Srbija i srpski narod na Kosovu i Metohiji će ratne huškače poput Hodžaja pobijediti mirnim demokratskim otpotom. Na taj način ćemo pokazati, ne samo da je Srbija odgovorna prema sopstvenoj budućnosti, već da je odgovornija i prema sudbini Albanaca od onih koji odlučuju u njihovo ime, navodi Đurić.

Reakcija predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića očekuje se tokom dana. Njegova saradnica i potpredsjednica Vlade Zorana Mihajlović Hodžajevu izjavu ocijenila je sramotnom, a Evropsku uniju pozvala da Prištinu vrati za pregovarački sto.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, pozvao je Zagreb, Skoplje i Podgoricu da kažu šta je to Srbija sa svojim narodom loše učinila da bi zaslužila pakt usmjeren protiv nje:”Ovi pozivi mogu biti samo pozivi za nestabilnost u regionu, da se učini nešto što je protivno interesima, čak i ugrožavanju bezbjednosti srpskog naroda, ne vidim drugačije kako to mogu. Ono što oni rade na terenu, sa najavama formiranja vojske i upadima ROSU, pet puta je ROSU upao na sjever sa dugim naporušanjem, mimo svih garancija i NATO-a i EU.”

Hodžajeva izjava ulje je na vatru krizi Beograda i Prištine izazvanoj nakon što je samoproglašeno Kosovo praktično zabranilo uvoz srpskih proizvoda podizanjem carinskih stopa na 100 odsto, ali i otvorenih priznanja Tirane da teži ka stvaranju velike Albanije.

Šef srpske diplomatije očekuje da Zapad pritiskom da odluku o povećanju taksi povuče.

– Kad su prije tri godine mogli da za samo nekoliko dana natjeraju Hrvatsku da prekine besmislenu blokadu granice sa Srbijom, onda još lakše mogu da natjeraju Prištinu da uradi isto, kategoričan je Dačić.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin zatražio je da se vlade zemalja koje je vicepremijer samoproglašenog Kosova Enver Hodžaj označio kao “saveznike u borbi protiv Srbije” oglase i kažu da li je to i njihov stav i da objasne svojim građanima “zbog koga će ih gurnuti u sukobe i krv”.”Hodžajeva izjava je nastavak izjave predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da su Hrvati i Albanci `braća po oružju`, severnomakedonskog ispunjavanja svakog albanskog ultimatuma i politike Crne Gore da su Srbi okupatori, a Kosovo država”, rekao je Aleksandar Vulin.

On je istakao i da Srbija ne prijeti i ne pravi saveze ni protiv jedne nacije, ali da nikome ne savjetuje da svoju politiku usmjerava protiv nje.

“Srbija može i ume da se odbrani”, poručio je Vulin.

A konkretniji pritisak na vlasti samoproglašenog Kosova mogao bi uslijediti već sutra.

Evropski komesar za pregovore o ptistupanju, Јohanes Han, sa zvaničnicima privremenih institucija razgovaraće o taksama uvedenim na robu iz Srbije, ali i o hitnoj potrebi smirivanja situacije i spuštanja tenzija.

I dok Beograd čeka konkretniju reakciju Evropske unije, u Kosovskoj Mitrovici jutro je osvanulo uz transparent na spomeniku Knezu Lazaru sa porukom – 100 odsto taksi, nula odsto slobode.