Brod sa kontejnerom punim najnovijeg naoružanja za potrebe opremanja takozvane kosovske vojske na putu je preko Atlantika do luke Drač u Alabaniji, pišu “Novosti”.

Prema tvrdnjama tog lista, odatle će opasni tovar biti odvezen do baza kosovskih bezbednosnih snaga. Kako dalje navode “Večernje novosti”, pozivajući se na podatke do kojih su došle srpske bezbjednosne službe, “ovaj konspirativni aranžman je u sklopu scenarija Prištine o preuzimanju kontrole nad sjevernim dijelom pokrajine”.

Osim toga, ističu “Novosti”, srpski operativci su došli do informacija da je kosovska tajna služba u južnom dijelu Kosovske Mitrovice podijelila automatske puške nekima od bivših i aktuelnih saradnika, kao i drugim osobama iz “državnih institucija” koji su obučeni da ih koriste.

“Ova paklena igra koju iza zavjese vodi Amerika, uklapa se u planove prištinske vlasti koja nemjerava da 14. decembra, kršeći sve sporazume, osnuje ‘vojsku Kosova”, navodi list.

Navodno je i ideja za uvođenje dodatnih taksi na robu iz centralne Srbije, tvrde “Novosti”, došla upravo iz Vašingtona. “Oni su preko Tačija i njegovog ministra Endrija Šalje u kosovskoj vladi, predložili uvođenje taksa, kako bi isprovocirali Haradinaja da preduzme još radikalnije mjere”, rekao je neimenovani izvor za beogradski list.

Kako je objasnio, to bi trebalo da izazove reakciju Beograda i da dovede do ograničenog sukoba na sjeveru KiM.

“Zbog toga Priština traži da Kfor pojača prisustvo na sjeveru i da hermetički zatvori ‘granicu’ prema centralnoj Srbiji, navodno u cilju sprečavanja šverca robe”, rekao je neimenovani izvor.

“Novosti” dodaju i da Priština namerava da, u slučaju eventualnog pogrošanja bezbjednosne situacije zbog otpora Srba, izvrši kompletnu blokadu sjevera KiM i da uz pomoć Kfora zatvori administrativne prelaze Brnjak i Јarinje.

Pored toga, ističe list, traži i da Kfor, u slučaju da Beograd, kao kontramjeru, prekine vodosnadbijevanje iz Gazivoda, u njegovo ime preuzme kontrolu nad tim strateški važnim jezerom.

“Tako bi ostvarili cilj – kontrolu nad čitavom teritorijom KiM”, zaključuju “Novosti”.

Tanjug