Danas će sunce u 16 sati i 28 minuta dostići najnižu tačku na nebu i daće nam najmanje svjetla u godini. Najkraći dan u godini ujedno je i početak zime.

Za stanovnike sjeverne Zemljine polulopte danas počinje zima, a u istom trenutku, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje ljeto.

Iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković” u Beogradu saopšteno je da će zima početi danas u 17.28 časova. Na dan početka zime obdanica je najkraća, a noć najduža.

Zimski solsticij i “čarobna noć”

Od davnina solsticij je simbolizovao početak sljedeće faze u ljudskom životu. Prema drevnoj legendi, sve želje i misli u noći zimskog solsticija 21. na 22. decembra biće ispunjene.
Zimski solsticij je poseban dan: to je najkraći i najtamniji dan u godini. Ali, nakon što ovaj dan prođe, Sunce će biti prisutno na nebu sve duže, dan za danom – donoseći nam više energije i vitalnosti.

Naši preci već godinama obilježavaju ovaj dan, podsjećajući se na cikluse i godišnja doba koja simbolizuju konstantnu izmjenu životne energije, čije smo svi mi dio. To možemo vidjeti u mnogim duhovnim tradicijama.

Važnost ovog dana leži u Suncu. Sunce predstavlja našu dušu, ali i naš ego. Sunce nam takođe omogućuje život na Zemlji. Kako se količina sunčeve energije smanjuje, dobijamo manje energije iz spoljašnjeg svijeta. To je vrijeme kada se trebamo okrenuti sebi, prema molitvi ili meditaciji, raditi na svojoj unutrašnjosti.

To je tajna zimskog solsticija. Ali, mnogi danas ne pridaju važnost ovom danu. Umjesto korištenja ove energije za duhovnu praksu, ljudi često osjećaju umor i potrebu za dužim snom. Mnogi postaju nervozni, jer ne primaju dovoljno energije, a nemaju na koji drugi način popuniti taj nedostatak.

Rituali zimskog solsticija

U astrologiji, Sunce predstavlja vitalnost muškarca, njegove specifičnosti i duhovne komponente. Razdoblje solsticija je obnova energije. Dan zimskog solsticija takođe treba koristiti za planiranje novih ideja koja treba realizovati u idućih godinu dana.

Ovog dana povoljno je ukrasiti jelku sa žutim, zlatnim, crvenim i narančastim elementima, jer ove boje donose bogatstvo i prosperitet u našu kuću.

Tokom ovog dana dobro je na papiru napisati sve ispunjene želje, ciljeve, negativna iskustva i neuspjehe koje smo doživjeli u godini koja je za nama. Papir se simbolično spaljuje kako bi se oslobodili od svih starih iskustava i napravili mjesto za nova.

Svoje želje za narednu godinu treba staviti ispisane na papir pod novogodišnje drvce i tog dana usmjeriti duhovne molbe za ispunjenje. Energija zimskog solsticija definitivno će nam pomoći da ispunimo svoj plan.

Prema drevnoj legendi, sve želje i misli u noći zimskog solsticija 21. na 22. decembar biće ispunjene.

Od davnina solsticij je simbolizovao početak sljedeće faze u ljudskom životu. Prema vjerovanju zimski solsticij koji pada između 21. i 22. decembra je dan kada se Sunce ponovo rađa.

Zimski solsticij, a posebno njegova noć je dakle idealno vrijeme za analizu, nove planove i želje, odnosno promjenu koja je u stanju donijeti poboljšanje svakoj osobi. Iskoristite ga pametno.

srpskacafe