Srbi preživjeli stravičan zločin muslimanskih snaga 19. decembra 1992. godine u Gornjoj Јošanici kod Foče i njihovi potomci zgroženi su lažima objavljenim u tekstu “Peku li nas rane Svetog Nikole?” na portalu “Al Džazire” te poručuju da je autor Dragan Bursać gnusnim neistinama još jednom ponizio srpske žrtve.

Iz fočanske Organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila saopštili su da ih posebno vrijeđa dio u ovom tekstu od 22. decembra sa podnaslovom “Čedomorstvo”, u kojem je iznesena laž da je pokojni Dragoljub Višnjić ubio svoje dvoje djece – desetogodišnju Draganu i sedmogodišnjeg Dražena.

“Autor je, poigravajući se našom nesrećom, napisao da ih je ubio u sopstvenoj kući. Istina je da je Dragoljub Višnjić sa svoje dvoje djece, majkom, ocem i bratom ubijen u mjestu Vilina nedaleko od porodične kuće, bježeći od zločinaca. To je jedina istina i fotografije svjedoče da su djeca masakrirana. Sve to imamo u dokumentaciji koju svi istonoljubivi mogu vidjeti”, navodi se u saopštenju.

Potomci ubijenih i svjedoci pokolja u Јošanici navode da tekst Dragana Bursaća obiluje brojnim gnusnim neistinama.

“Pod podnaslovom `Tajna sobe`, umjesto mecima, nad djecom 26 godina poslije zločina bez kazne, ponovo zločin – slovima i riječima su masakrirani i ubijani nevini Srbi. Poznato je ovo i istražnim organima, a i javnosti, koja je imala prilike da se upozna. O ovom zločinu koji su počinioci svirepo i bestijalno ovjerili krvavom porukom ubijajući djecu, žene i starce izvještavao je Bi-Bi-Si i `Njujork tajms`”, ističe se u saopštenju.

Iz ove organizacije dodaju da su još neki mediji u Federaciji BiH preuzeli tekst sa portala “Al Džazire”, što znači da su potpomogli širenje laži o zločinu bez kazne, kao i da su po drugi put pomogli “zlostavljanju, makaskriranju i ubijanju nevinih Srba u Gornjoj Јošanici kod Foče”.

U zločinu koji je na Nikoljdan 1992. godine počinila muslimanska vojska iz Goražda, u Gornjoj Јošanici masakrirano je 56 Srba, među njima 21 žena i troje djece – Dragana Višnjić od 10 godina, njen tri godine mlađi brat Dražen i dvogodišnja Danka Tanović.

Ubijeno je 16 Višnjića, devet članova porodice Kulić, po pet članova familija Grujičić i Blagojević, četvoro Davidovića, po troje Јegdića, Pljevaljčića i Stojanovića, po dvoje Mićevića i Ivanovića, te po jedan član iz porodica Škipina, Stevanović, Јagodić i Tanović.

SRNA/RTRS